VM i handboll

Skriven av on juni 25, 2018 in Handboll

Tidigare här på sidan så har jag skrivit om EM i handboll. Ur svensk synpunkt så är EM‑historien en trevlig påminnelse om svenska landslagsinsatser. Vi är nämligen den nation som tagit flest guld i turneringen.

VM i handboll

VM i handboll

Men hur är det egentligen med VM i handboll? Hur har det gått för Sverige i denna turnering? Vilka lag har utmärkt sig? I den här artikeln ska vi därför kika lite närmare på just VM, dess historia, dess vinnare och dess förlorare.

VM i handboll

VM i handboll (eller IHF World Men’s Handball Championship som turneringen heter på engelska) han spelats sedan 1938, då Nazityskland både arrangerade och vann turneringen. Efter den första turneringen skulle det dröja ett tag efter andra världskrigets slut innan VM återigen gick av stapeln 1954. Denna gång var det Sverige som var värdland – och även Sverige lyckades vinna på hemmaplan. Vann gjorde vi även följande turnering 1958, för att därefter sluta tre och två i de kommande turneringarna. Det här var vår första storhetstid som handbollsnation. Men därefter inleddes en rumänsk dominans inom handbollens värld. I de fem turneringar mellan 1961 och 1974 som följde Sveriges guld så vann Rumänien fyra guldmedaljer och en bronsmedalj – en enastående prestation såklart.

Nästa gång ett land var lika dominerande som Rumänien under 60- och 70-talet var under 90-talet då Sveriges andra storhetsperiod började. På sex turneringar tog vi lika många medaljer: två guld, två silver och två bron. Sedan Bengan Boys kastade in handduken så är det istället Frankrike som varit den mest framgångsrika nationen. Även om andra länder som Danmark, Kroatien, Spanien och Tyskland varit med upp i toppen och vunnit ibland, så är det en massiv dominans av Frankrike i VM-sammanhang de senaste turneringarna.

VM i handboll

VM i handboll

Frankrike

Frankrike var en stornation även under 90-talet, och tog faktiskt sitt första guld redan 1995. Sedan dess har det blivit ytterligare fem guldmedaljer och tre bronsmedaljer. Faktum är att de till och med lyckats upprepa den rumänska bragden och vinna fyra guld på de senaste fem turneringarna. Därmed är Frankrike det land som vunnit VM i handboll flest gånger. Men Sverige är fortfarande den nation som tagit flest medaljer i VM-sammanhang (totalt har det blivit hela elva stycken). Att vinna VM är såklart mer prestigefullt än att vinna EM, eftersom hela världen är med och tävlar i VM. Ändå är det de europeiska stornationerna som har dominerat även den här turneringen.

Faktum är att det enda icke-europeiska land som tagit medalj i VM är Qatar, som 2015 lyckades ta sig till final och sedan så när lyckades rubba Frankrike, men favoriten höll undan och vann efter förlängning. Därmed är det nästan missvisande att ens kalla turneringen för VM; det är ett EM fast med några fler nationer som är med och alltid blir utslagna direkt. Därför skulle åtminstone jag vilja påstå att det är lika mycket prestige i att vinna EM som VM – vilket också höjer den svenska prestationen under 90-talet. I VM-historien går det att åtminstone urskilja fyra olika storhetsperioder. Sverige under 50- och 60-talet, Rumänien under 60- och 70-talet, Sverige igen under 90-talet och slutligen Frankrike under hela 2000-talet. Förhoppningsvis är det snart dags för Sverige igen!

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top