Sveriges landslag genom tiderna

Skriven av on juni 6, 2018 in Handboll

När man pratar om Sveriges landslag i handboll så är det lätt att man fastar alltför länge vid storhetstiden på 90-talet och Bengan Boys.

Sveriges landslag genom tiderna

Sveriges landslag genom tiderna

Med all rätt kan förvisso tilläggas. Bengan Boys stod för en helt enastående insats för svensk handboll och har 13 medaljer från internationella mästerskap att visa upp som bevis för sina bedrifter. Men även om det är enkelt att blicka tillbaka till 90-talet i dag när det går trögare för det svenska landslaget, så finns det faktiskt ännu mer tröst ännu längre tillbaka i historien. Sveriges landslag i handboll har kanske aldrig varit så bra eller berört så många som när Magnus Wislander, Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes snurrade upp motståndarna på läktarna, men vi har varit riktigt bra även innan de gjorde entré på handbollsplanen. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på andra svenska handbollslandslag som lyckats!

Den först storhetstiden

Faktum är att om vi reser tillbaka till slutet av 1940-talet så kommer vi till starten av en annan storhetsperiod i svensk handboll. Curt Wadmark ledde landslaget från 1948 fram till 1967 och under den här tiden så var Sverige en ledande nation internationellt. I VM-sammanhang ås blev det hela två guld, ett silver och ett brons under den här tidseran. Alltså ett liknande facit som Bengan Boys kan uppvisa. Wadmarks mannar kan dock stoltsera med att de inte förlorade en enda hemmamatch under hela 50-talet inomhus. Vad gäller EM så går det inte att jämföra eftersom turneringen inte startade förrän 1994. Några OS-medaljer blev det inte heller, även detta på grund av att handboll inte spelades i OS på den tiden. Däremot spelade man utomhus-VM, och från denna turnering har Wadmarks landslag ytterligare en medalj av varje valör att visa upp.

Liksom Bengan Boys hade sina profiler så hade även den här storhetstiden sina stjärnor. Bland spelarna i laget fanns bland annat Evert Sjunnesson, Åke Moberg, Rolf Zachrisson och Carl‑Erik Stockenberg. Men även målvakten Rune ”Gummi” Nilsson som fångade alla skott, Kjell Jönsson och Stig Lennart Olsson.

Den först storhetstiden

Den först storhetstiden

En ny generation

Det ska även nämnas att det har funnits en tillstymmelse till nya framgångar även efter storhetstiden på 90-talet. Detta under olika tränare (Ola Lindgren och Staffan Olsson 2008–2016 och Kristján Andrésson som nuvarande tränare). Det har dock inte blivit någon guldmedalj, men även de nya hjältarna förtjänar att hyllas. Det kan inte vara lätt att komma efter den gyllene generationen och att alltid jämföras med dem och deras prestationer. Faktum är ju att Sverige ändå har vunnit två stora medaljer sedan det där sista gulden för Bengan Boys 2002. Redan i OS 2012 lyckades herrarna faktiskt ta sig till final och spela till sig en silver-medalj. Då ska det även tilläggas att Sverige aldrig har vunnit OS i handboll, så denna enskilda prestation var på samma nivå som vad det svenska landslaget presterade under storhetstiden. Med i laget då var bland annat stjärnorna Kim Andersson och Jonas Källman.

Och senast 2018 tog man hem en silver-medalj från EM med nya stjärnor som Jim Gottfridsson och Jesper Niealsen. Men båda dessa prestationer överskuggas av tidigare framgångar och det känns ändå mest som att landslaget har förlorat två finaler. Men det är synd, för utan framgångarna på 90-talet så hade antagligen fler svenskar kommit ihåg bravaderna på senare tid.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top