Staffan Olsson

Skriven av on maj 4, 2018 in Handboll

Det har blivit dags för mig att skriva några hyllande rader om en av de verkligt stora inom svensk handboll. Han var en av de ledande profilerna i Bengan Boys och har även sedan den tiden fortsatt att arbete för handbollen i Sverige.

Staffan Olsson

Staffan Olsson

Med ett stenhårt skott och en ursinnig vinnarskalle kunde han driva på lagkamraterna att klämma ut det där lilla sista ur kroppen i slutminuterna. Hans ledaregenskaper på planen var en av de stora anledningarna till det svenska landslagets framgångar under hans karriär. Därför ska Staffan Olsson få en helt egen artikel här på sidan.

Staffan Olssons spelstil

Även om Staffan Olsson kunde dunka in ett och annat mål då och då, så är det inte främst som en målgörare vi kommer att minnas honom. Staffan Olsson hade ännu viktigare egenskaper. För det första var Staffan Olsson av given ledarprofil och var alltid den som taggade igång laget och lyfte alla de andra spelarna, även i motgångar. Han hade en vinnarskalle som få andra i historien och kanske spelade medspelarna så bra bara för att Olsson skulle slippa förlora.

Staffan Olsson var dessutom en klippa i försvaret där han dirigerade försvarsmuren. Men även i anfallsspelet var han ovärderlig för vilket lag han än spelade i. Hans passningar skar sönder motståndarnas försvar och skapade ständigt farliga målchanser åt medspelarna. Men även om han var mest känd som en försvarsspelare och en passningsläggare, hade han ett målsnitt på nästan tre mål per match i landslaget.

Staffan Olssons spelstil

Staffan Olssons spelstil

Staffan Olsson i klubblaget

Staffan Olsson inledde sin klubblagskarriär i det svenska laget HK Cliff. 1989 valde han dock att flytta till Tyskland och  TV Hüttenberg. Här blev det två säsonger innan Olsson beslutade sig för att flytta tillbaka till Sverige. Än en gång valde han HK Cliff, men säsongen kantades av skador och blev inte vad Olsson hade tänkt sig. Nästa säsong valda han återigen att spela i tyska bundesliga, den här gången i TV Niederwürzbach. I klubben blev det fyra säsonger innan Olsson gjorde en flytt inom den tyska ligan.

Nästa klubbadress blev storklubben THW Kiel där hans fick spela tillsammans med de andra svenska landslagsstjärnorna Stefan Lövgren och Magnus Wislander. 2003 lämnade Staffan Olsson Tyskland och styrde hem mot svensk mark. Han hamnade i klubblaget Hammarby IF, där det blev tre säsonger. Tiden i Hammarby slutade med att Olsson äntligen fick vinna ett SM-guld i sin sista säsong som aktiv spelare.

Staffan Olsson i landslaget

Även om Staffan Olsson var bra i de klubblag som han representerade, så höjde han sig alltid ett par nivåer när han drog på sig landslagströjan. Han var antagligen stolt över att få spela i landslaget och ville verkligen vinna åt Sverige. Med en ursinnig kraft drog han hela Bengan Boy med sig och förmådde alla andra att spela på toppen av sin förmåga. I landslaget var han med och bärgade inte mindre än 12 medaljer från de internationella mästerskapen. 3 OS-silver och 4 EM-guld. I VM blev det blandade valörer: 2 guld, 2 brons och 1 silver. Utan Olsson hade det antagligen inte blivit lika många medaljer för landslaget!

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top