Regler i handboll, del 3

Skriven av on juni 20, 2018 in Handboll

Så har det då blivit dags att skriva den sista delen i den här artikelserien om handbollens regler. Om du verkligen ska förstå vad som händer där ute på planen, varför en spelare plötsligt tar ett skott från dålig vinkel, eller varför ett lag helt plötsligt tvingas ge över bollen till motståndarlaget, så behöver du kunna de regler som styr spelet.

Regler i handboll, del 3

Regler i handboll, del 3

Det är först när man kan reglerna som man verkligen kan uppskatta matchen till fullo. Om du försöker få någon annan att bli intresserad av sporten så kan det därför vara en smart idé att lära dem några av de olika reglerna. Då kommer de antagligen att tycka att spelet är betydligt mer intressant. I den här sista artikeln fortsätter vi att utforska de olika reglerna i handboll.

Passivt spel

Regeln om passivt spel är en regel som kan vara ganska svårt att greppa för de som är nya i handbollens värld. Den bygger nämligen till stor del på subjektivitet. Del finns inga riktiga fasta gränser för när ett lag ska varna för passivt spel. Men de riktiglinjer som finns är att ett lag är tvungna att göra ett ärligt försök att göra mål. Det är alltså inte tillåtet att bara passa runt bollen inom laget utan att försöka anfalla. Passivt spel blir det även om ett lag medvetet drar ut på tiden i samband med frikast eller liknande speluppehåll. När domaren bedömer att det handlar om passivt spel så går bollen över till motståndarna.

Den här regeln är riktigt bra. Och kanske borde den även införas i andra sporter, till exempel fotboll där det ledande laget ofta gör allt i sin makt för att sega ner spelet och få tiden att ticka bort i slutet av matchen. Vem har inte sett spelare som ramlar och söker frispark, spelare som promenerar lååångsamt ut till ett byte eller spelare som väntar och väntar innan de sätter igång spelet med en frispark eller en hörna. Det bli ganska tråkigt för åskådarna. Men enligt reglerna i handboll är det alltså förbjudet att maska. Då får istället motståndarna en chans att anfalla.

Passivt spel

Passivt spel

Målgården

Inom målgården får endast målvakten nudda marken. Det är alltså en fredad zon som håller andra spelare på ett behörigt avstånd från målet. Utespelare får endast befinna sig i luftrummet i målområdet, och det är därför man alltid ser handbollsspelare som kastar sig mot mål – på så vis kommer de lite närmare målet och har en bättre chans att göra mål.

Målvakten

Endast målvakten får alltså befinna sig i målområdet i sitt ständiga arbete att freda det egna målet. Målvakten är dessutom den enda spelare som får beröra bollen med hela kroppen. Det är alltså okej för målvakten att rädda med såväl ben som fötter. Målvakten får dessutom springa i målområdet med bollen utan att studsa den. Om målvakten lämnar målområdet så gäller dock inte målvaktens speciella privilegier längre. Målvakten räknas som en vanlig utespelare om målvakten väljer att gå ut från sitt fredade område. Det är inte ovanligt att lag byter ut målvakten mot en extra utespelare för att få mer tyngd i anfallsspelet.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top