Regler i handboll, del 2

Skriven av on juni 17, 2018 in Handboll

Välkomna tillbaka till den här serien om regler i handboll. Vi har redan konstaterar att det är reglerna som drar upp de taktiska förutsättningarna i sporten – och det är antagligen reglerna som gör sporten så intressant att titta på.

Regler i handboll, del 2

Regler i handboll, del 2

Men för att förstå sporten, och förstå varför lagen gör som de gör ute på planen, så behöver man kunna reglerna. Att kolla på vilken sport som helst utan att kunna reglerna är ofta ganska tråkigt, men när du väl lärt dig reglerna så blir det betydligt mer spännande att hänga med i matchen. Då kan man se hur lagen inte bara försöker vinna genom att dribbla, passa och skjuta på måfå, utan att det även är en kamp mellan tränarna om att skapa en bra strategi utifrån reglernas ramar. I den här delen fortsätter vi att kika närmare på lite olika regler i handboll.

Springa med bollen

Vi fortsätter där vi slutade; nu har vi både en plan och ett gäng spelare på den. Vi har även bestämt hur lång tid som matchen ska hålla på. Nu är det bara att börja spela. Den första regeln är därför hur spelarna får springa med bollen. Utan regler som begränsar detta så hade handboll sett ut ungefär som rugby – de hade ju bara kunnat lägga bollen till rätta under armen och sedan springa iväg.

Nu finns vissa regler att förhålla sig till, vilket gör handbollen till en snabb och fartfylld sport. De två viktigaste reglerna är att en spelare endast får springa tre steg med bollen utan att studsa den. Därefter måste bollen studsas. Om en spelare har bollen och vill röra sig så måste spelaren alltså också studsa bollen, vilket ger motståndarna en chans att ta bollen. Brott mot regeln leder till stegfel och bollen går över till det andra laget. Ytterligare en regel är att man bara får håll i bollen i tre sekunder utan att studsa den. Du kan alltså heller inte stå stilla med bollen i mer än tre sekunder. Dessa två regler skapar rörelse och fart.

Springa med bollen

Springa med bollen

Byten av spelare

Ett lag kan totalt bestå av 14 spelare, men endast 7 stycken får finnas på planen samtidigt. Man får dock byta spelare hur mycket man vill och när som helst. Därför är det vanligt med många byten i handboll. Då gäller att bytena sker över avbytarlinjen för att anses vara korrekta. Den spelare som byts ut ska även ha hunnit lämna planen innan den nya spelaren kommer in.

Bytena spelar en viktig strategisk roll eftersom de möjliggör för lag att välja olika spelare i olika situationer. Så kan ett lag till exempel välja att spela vissa spelare extra mycket i försvaret och andra mer i anfallet. De kan även välja att sätta in olika spelare beroende på vilka spelare som är inne för motståndarlaget för tillfället. Bytena gör även att tränaren kan se till så att alla spelare orkar hela matchen. Ibland kanske det kan vara en bra idé att spara lite på skickligaste offensiva spelarna, så att de kan orka med mer speltid på slutet när motståndarnas försvarsspelare börjar bli trötta.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top