Regler i handboll, del 1

Skriven av on juni 14, 2018 in Handboll

För att riktigt förstå tjusningen med en sport gäller ett att ha koll på att de regler som finns. Det är reglerna som skapar ramar förlagen att förhålla sig till när de spelar och när de lägger upp en strategi.

Regler i handboll, del 1

Regler i handboll, del 1

Tänkt dig själv om inte offside-regeln hade funnit i fotboll, då hade antagligen hela spelet sett annorlunda ut eftersom lagen hade kunnat använda sig av hela andra taktiker för att göra mål. Charmen med amerikansk fotboll är också att det är så många olika regler. Reglerna tvingar fram noggranna strategier och intressanta sätt att överlista motståndarlaget. Att titta på en match i amerikansk fotboll är både som att titta på ett parti schack och en brottningsmatch samtidigt. På samma sätt är reglerna avgörande i handbollens värld. Och detta ska vi utforska vidare i den här artikelserien som ska handla om just regler i handboll.

Spelplanen

Vi börjar från början med den kanske allra viktigaste regeln, nämligen hur spelplanen ska se ut. Spelplanen ska vara en halv kvadrat med sidor mot mäter 40 meter, med andra ord en rektangel där de långa sidorna är 40 meter och de korta sidorna mäter 20 meter. Vid de båda kortsidorna ska de två målen vara placerade i mitten, och runt målet ska ett målområde sträcka sig i en halvcirkel ut över planen. Målen ska vara tre meter högt och två meter brett, och målområdet ska sträcka sig sex meter från målet rätt ut i planen. Mitten av planen ska vara markerad med en linje som drar en gräns mellan de två planhalvorna.

Spelplanen

Spelplanen

Spelare

Nu när väl planen är uppritad så ska vi gå vidare och diskutera antalet spelare. Varje lag får nämligen ha totalt sju spelare på banan. Av dessa ska en vara målvakt. Just antalet är faktiskt viktigare än man kan tro, eftersom det styr hur mycket ytor som ska finnas på planen. Med fler spelare hade det antagligen blivit för trångt för att spelet skulle kunna flyta på bra, med färre spelare antagligen skulle inneburit att det inte skulle gå att bygga upp ett ordentligt och strukturerat anfalls- eller försvarsspel. Om varje lag haft till exempel 4 spelare, så hade en match antagligen mest bestått av kontringar fram och tillbaka. Antalet spelare är således en viktig faktor för taktiker och strategi.

Speltid

Även speltiden är en viktig regel för taktiken. Nu är en handbollsmatch totalt 60 minuter fördelat på två halvlekar om 30 minuter vardera. Om en match skulle varit antingen längre eller kortare, så hade det också påverkat lagen och deras sätt att spela. En längre match hade inneburit ett lägre tempo för att spara energi, medan en kortare match på till exempel 2×15 minuter skulle resultera i en nästan kaosartad maxsatsning. Nu måste laget förhålla sig till totalt 60 minuter, vilken innebär att de å ena sidan måste ha ett högt tempo, å andra sidan måste spara på krafterna. Vid ett oavgjort resultat väntar förlängning. I svensk handboll består förlängningen av två halvlekar om 5 minuter. Skulle det fortfarande vara oavgjort väntar i regel straffkast. Ett viktigt tillägg i regeln om straffkast är att både lagen har möjlighet att göra en paus i spelet, en så kallad time out.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top