Redbergslids IK

Skriven av on april 6, 2018 in Handboll

I dag ska det handla om en av de absoluta storklubbarna inom svensk handboll. Det ska nämligen handla om Redbergslids IK.

Redbergslids IK

Redbergslids IK

För även om klubben inte är inne i någon storhetsperiod just nu, så är faktiskt Redbergslids IK den klubb i Sverige som har nått störts framgångar genom historien. Klubben har flest SM-guld och är dessutom den enda svenska klubb som vunnit ute i Europa. Genom åren har klubben dessutom varit klubbadress för en rad framstående handbollsstjärnor. I den här artikeln hade jag därför tänkt att skriva några rader om denna anrika handbollsklubb.

Mer om Redbergslids IK

Redbergslids IK grundades för över hundra år sedan och firade faktiskt sin hundrade födelsedag den 6 december 2016. Men ursprungligen så fanns inte handboll med på den lista över olika sporter som det bestämdes att klubben skulle syssla med. Nej, när klubben grundades av ett gäng unga killar i Göteborg, så var det andra sporter som stod i fokus. Redbergslids IK skulle vara en klubb för bandy, skridskor och skidor. Dessa sporter fick sedan tillökning av löpning och friidrott, och senare även fotboll. Det var inte förrän 1930 som klubben även startade ett handbollslag. Men det är de nog glada att det gjorde, för det är för handbollen som Redbergslids IK är mest kända i dag. Precis som ett annat Göteborgslag, nämligen IFK Göteborg (eller blåvitt) i fotbollens värld, fick Redbergslids IK spela med färgerna blått och vitt. Färgerna på matchkläderna ska bland annat ha gett upphov till smeknamnet ”De vita eleganterna”. Under 1950-talet spelade laget nämligen med pressveck på de vita shortsen. Smeknamnet inspirerades dessutom av det eleganta spel som Redbergslids IK uppvisade ute på handbollsplanen.

Sin hemmaarena har Redbergslids IK i Lisebergshallen. Arenan ligger, liksom namnet antyder, i anslutning till nöjesparken Liseberg. Därför är det populärt bland göteborgarna att gå en runda på Liseberg, och kanske ta en öl på någon av de många barer som finns inom nöjesparkens område, för att därefter gå och se på en match med Redbergslids IK.

Mer om Redbergslids IK

Mer om Redbergslids IK

Redbergslids storhetsperioder

Det går att skönja åtminstone tre storhetsperioder för Redbergslids IK. Den första kom nästan direkt efter att handbollslaget grundats. Då tog man nämligen hem SM-guldet två gånger i rad åren 1933 och 1934. Nästa storhetsperiod skulle dröja fram till 50- och 60-talet. Under en period på elva år så kammade laget hem guldet fem gånger – första gången 1954 och sista gången 1965. Det var även under den här perioden som klubben lyckades internationellt, och 1959 blev man mästare i Europa.

Men sedan skulle det återigen dröja ett tag, närmare bestämt 20 år, innan klubben skulle bli mästare igen. Men 1985 hände det, och då inleddes en storhetsperiod som skulle hålla i sig många år. Den började med att man vann tre raka SM-guld och sedan kammade hem ytterligare två guld 1989 och 1993. Därefter vann man fyra guld i rad under åren 1995 till och med 1998. Därefter tog man ytterligare tre guld med det sista 2003. Under åren 1985 till 2003 tog alltså Redbergslids IK hem inte mindre än tolv guld till Göteborg. Under den senare storhetsperioden kunde klubben stoltsera med stjärnor som Ljubomir Vranjes, Stefan Lövgren, Peter Gentzel och Magnus Wislander. Inte konstigt då att de vann så mycket!

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top