Peter Gentzel

Skriven av on maj 14, 2018 in Handboll

Ja, vad skulle Bengan Boys varit utan stjärnmålvakten Peter Gentzel. Varje lag behöver en riktigt grym målvakt för att vinna guld, och det hade sannerligen vårt svenska landslag i form av målvakten Peter Gentzel.

Peter Gentzel

Peter Gentzel

Gentzel var en trygghet för försvaret och resten av laget eftersom han alltid storspelade som sista utpost. Han kunde göra de där avgörande räddningarna som betydde skillnaden mellan vinst och förlust, mellan guld och silver. Antagligen har vi till stor del honom att tacka för att vi ens pratar om 90-talet som en storhetstid för svensk handboll. Men ibland för målvakterna inte alltid den uppmärksamhet som de förtjänar, och därför tänkte jag skriva litegrann om förstemålvakten i Bengan Boys, Peter Gentzel, här nedan.

Vem var Peter Gentzel?

Peter Gentzel föddes i Göteborg, i stadsdelen Tynnered, hösten 1968. Han har i dag alltså hunnit bli 50 år gammal, men var bara 21 år när han tog sitt första SM-guld med Göteborgsklubben Redbergslids IK, och bara 22 när han gjorde sin första match för landslaget. Eftersom han föddes i Göteborg under den här perioden växte han in i stark handbollsera, och kanske var det därför som han också hamnade inom handbollen. Men han hade även andra influenser i sportens värld. Hans pappa var nämligen Bo Gentzel, sportchef på SVT och kommentator på TV.

Peter Gentzels spelstil

Peter Gentzels spelstil kan kanske bästa beskrivas som väldigt allround. Han var en komplett målvakt helt enkelt, inifrån och ut. Han hade ett stabilt psyke och lyckades alltid hålla sig lugn och fokuserad på spelet. Han hade dessutom en stor fördel av att vara just stor. Med 199 centimeter och runt 97 kg så täckte han en stor del av målet, även när han stod på mållinjen. Men han var dessutom duktig på att komma ut mot skytten och täcka av vinkeln ytterligare. Att hoppa in i målområdet mot Gentzel var ingen vidare bra idé. Men trots sin storlek var han ändå väldigt snabb och smidig. Han lyckades ofta göra akrobatiska konststycken för att rädda även de svåraste skotten. För att göra det ännu värre för motståndarnas anfallsspelare så var han också otroligt bra på att läsa av spelet och veta när och var skotten skulle komma.

Peter Gentzels spelstil

Peter Gentzels spelstil

Peter Gentzels karriär

Peter Gentzel lämnade moderklubben IK Heim och flyttade över till Redbergslids IK säsongen 1989. Och det blev såklart guld direkt. Redbergslids IK var redan en storklubb, men de blev ännu bättre med sin nye målvakt. Totalt blev den sex stycken SM-guld, bland annat fyra raka guld under åren 1995, 1996, 1997 och 1998, för Peter Gentzel i klubben, och han var en viktig del av klubbens storhetsperiod. Efter fyra raka guld valde dock Gentzel att ta ett steg ut i Europa och testa lyckan i andra klubbar. Han spelade då bland annat i CB Cantabria och BM Granollers i den spanska ligan och HSG Nordhorn samt svensklaget THW Kiel i Tyskland. Som sagt hade han även enorma framgångar även i det svenska landslaget. Tillsammans med de andra i Bengan Boys lyckades Peter Gentzel plocka hem bland annat tre EM-guld, ett OS-silver och samtliga valörer i VM. Peter Gentzel var en otroligt skicklig och framgångsrik handbollsmålvakt och kommer för alltid att vara en viktig del av svensk handbollshistoria.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top