Partille Cup

Skriven av on april 5, 2018 in Handboll

Att spela handboll, eller egentligen alla typer av lagsporter såsom fotboll, innebandy och hockey, handlar till stor del om att skapa en stark lagkänsla och att göra något roligt tillsammans med sina lagkamrater.

Partille Cup

Partille Cup

Men det handlar också om att tävla, om att kämpa tillsammans och kanske också vinna tillsammans. Ett sätt att kombinera både det sociala och tävlandet är att åka med laget och delta i olika turneringar. För den som spelar handboll är det då såklart Partille Cup som gäller. Här möts lag från hela världen i en riktigt rolig och välorganiserad turnering. I den här artikeln tänkte jag därför skriva lite mer om just Partille Cup.

Om Partille Cup

Partille Cup har spelats sedan år 1970, då turneringen grundades av handbollsföreningen IK Sävehof. IK Sävehof har sina rötter i Partille intill Göteborg, och det var även här som de första upplagorna av turneringen spelades. Men allt eftersom turneringen vuxit, så har den succesivt flyttats in till Göteborg, och numera spelas samtliga matcher i Partille Cup alltså inne i Göteborg. Det är på Heden som de flesta matcherna spelar, alltså på samma plats som majoriteten av alla matcher i Gothia Cup också spelas. Men eftersom turneringen fortsätter att växa och inte längre får plats på enbart Heden, så är en del matcher även förlagda vid Valhalla och Kviberg.

Partille Cup är en turnering i handboll för alla spelare mellan 10 och 21. Det ska tilläggas att Partille Cup faktiskt är världens största handbollsturnering, och 2015 lockades hela 1014 lag från 43 olika nationer. Och året därpå hela 1055 lag från 41 olika länder. I runda slängar talar vi om en bit över 20 000 deltagande spelare. Till dessa kan man räkna cirka 1 500 funktionärer som lägger ner en enorm mängd arbete på att göra turneringen så bra som möjligt för alla unga handbollsfantaster. Partille Cup är en riktig folkfest och spelas alltid vecka 27, när det alltid är härligt väder. Turneringen har blivit en viktig mötesplats för olika nationer och ett sätt för ungdomar att knyta kontakter med andra länder. Totalt har faktiskt hela 507 465 deltagare från totalt 96 olika länder varit med i turneringen genom åren.

Opening Festival

Opening Festival

Opening Festival

Sedan turnering år 2016 inleds Partille Cup av en stor Opening Festival. Inför cirka 13 000 i publiken. Tanken med öppningsceremonin är just att lyfta fram det kulturmöte som Partille Cup innebär. Ceremonin är en show som bjuder på dans och musik och en arena för spelare att träffa andra spelare bortom handbollsplanens linjer. Ceremonin avslutas med att varje land som deltar i turneringen får en kortare presentation. Det här är ett riktigt kul sätt att dra igång handbollsveckan och sätter den rätta stämningen på resten av turneringen.

Finalerna

Om ditt lag presterar bra under de inledande matcherna i grundspelet, så har ni chansen att gå vidare till slutspelet. Om ni fortsätter att vinna så kommer ni slutligen att få möjligheten att spela i finalerna. Varje år byggs en arena på Heden, Heden Arena, och det är har inne som finalerna går av stapeln. Finalerna är påkostade arrangemang som endast ett fåtal lyckligt lottade spelare får uppleva någon gång. De får spela framför 7 000 åskådare på läktarna och om du vinner så får de en pokal som bevis på sin seger!

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top