Målvakt i handboll, del 1

Skriven av on juli 12, 2018 in Handboll

Att vara målvakt är speciellt. Det gäller för alla lagsporter som har en målvakt. Det är en unik roll där den som spelar målvakt har chansen att antingen bli hjälte eller syndabock.

Målvakt i handboll, del 1

Målvakt i handboll, del 1

Att välja att bli målvakt är överlag ett speciellt beslut, så även i handboll. Som målvakt kommer du att bli bombarderad av stenhårda skott och ditt jobb är att ställa dig i vägen och stoppa dessa projektiler med din kropp… Dessutom kommer du inte lyckas särskilt ofta. De flesta skotten i handboll hittar, trots dina uppoffringar, nätet bakom dig i målet. Det kan tyckas ett otacksamt arbete, fyllt av smärta och tvivel, men som målvakt har du även möjligheten att vinna matchen nästan på egen hand. I den här artikelserien på två delar ska vi därför prata mer om att vara målvakt i handboll. Vad är det som driver vissa till att bli målvakt? Finns det fler fördelar än att man får ha mjukiskläder på sig på jobbet? Och hur blir man egentligen en riktigt grym målvakt i handboll?

Varför blir man handbollsmålvakt?

Ja du, varför blir man egentligen handbollsmålvakt? (mer än för mjukiskläderna då). Antagligen handlar det om den typen av människor som vågar ta risker och satsa allt för att vinna. Som målvakt är nämligen insatserna höga. Om du spelar dåligt så kommer ditt lag antagligen inte att vinna, trots att de har ett övertag i spelet över motståndarna. Men om du spelar bra, så kan det vara allt som krävs för att ditt lag ska skrälla mot ett lag som egentligen är tippat att vinna mot er. Du har alltså chans att påverka matchens resultat mer än någon av utespelarna. Det är både en stor möjlighet (med ett stort ansvar) och en stor börda. Om du lyckas med din uppgift så kommer du att bli hyllad, men om du misslyckas och inte räddar de där avgörande skotten, så är risken stor att du lastas för hela förlusten.

En målvakt måste därför ha ett brinnande begär att stå i centrum. Viljan att rädda laget och bli hjälte måste vara större än rädslan för att misslyckas och bli syndabock. Annars väljer man inte att bli målvakt. Det är lite samma mentalitet som man hittar hos de utespelare som gärna tar en av de där straffarna i en straffläggning. Tänkt dig en OS‑final, matchen har slutat oavgjort, förlängningen har slutat oavgjort och nu väntar straffläggning för att kora vinnaren och rensa bort förloraren. Då finns det vissa spelare om vägrar gå fram och slå en straff, sedan finns det dem som brinner för den stunden – de som älskar chansen att få bli hjälte. Samma mentalitet måste man nog ha även om man blir målvakt. Man måste älska att stå i rampljuset, och även om det går dåligt ibland, så måste den där starka viljan att storspela, ta laget hela vägen till final och bli hjälte, vara så stark att den aldrig tar slut. En målvakt är någon som vill ta stort ansvar för laget, och litar på sin egen förmåga att göra det. Men hur blir man egentligen en bra målvakt i handboll? Det ska vi prata mer om i nästa del av den här artikelserien.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top