Magnus Wislander

Skriven av on april 20, 2018 in Handboll

Ja, vad ska man egentligen säga om Magnus Wislander. Wislander är en levande legend inom svensk handboll.

Magnus Wislander

Magnus Wislander

Med 13 mästerskapsmedaljer och den enda svensken som någonsin blivit utnämnd till Årets bästa handbollsspelare, så skriver Wislander in sig som Sveriges antagligen bästa spelare någonsin. Det är mycket tack vare honom som Sverige hade sin andra storhetsperiod i sporten. Med Wislander på linjen öppnades luckor i hela motståndarnas försvar, eftersom de behövde fokusera så mycket på honom. Men hur mycket energi de än la på att stoppa Wislander, så lyckades de aldrig. Han bara fortsatta att suga åt sig bollar utifrån och sedan stoppa in dem i mål.

Magnus Wislander i klubblaget

Magnus Wislander föddes i Göteborg i februari 1964 och det var inte vem som helst som föddes denna dag; Magnus Wislander skulle komma att bli Sveriges bäste handbollsspelare genom tiderna. Han gjorde debut redan 1981 då han spelade 6 matcher för Redbergslids IK i Allsvenskan. Han stannade sedan i klubben fram till säsongen 90/91, då han valde att prova lyckan utomlands. Valet av klubb föll på tyska storklubben THW Kiel. Men innan flytten till Tyskland hann Wislander med att vinna fyra SM-guld med Redbergslids IK. Och han var en starkt bidragande faktor bakom klubbens framgångar. Han öste nämligen in mål. Säsongen 83/84 gjorde Wislander 102 mål på 21 matcher och 86/87 dunkade han in ytterligare 102 mål, den här gången på 20 matcher. Även säsongen 88/89 visade han upp en imponerande målform med 96 fullträffar på 21 matcher. I den tyska Bundesliga skulle målformen hålla i sig och han fortsatte alltid att leverera mål. Med THW Kiel blev dt totalt sju guldmedaljer innan Wislander återigen styrde hem till Sverige. Han återvände till Redbergslids IK och avslutade karriären med tre säsonger hemma i Göteborg. Säsongen 02/03 slutade med SM-guld och totalt 159 mål på 36 matcher för Slangen. Även följande år fortsatte den stabila målproduktionen med 91 mål på 22 matcher, innan Wislanders tills nu outtröttliga krafter började dala. Hans sista säsong 04/05 slutade med 23 mål på 20 matcher. Men sammanlagt kan Wislander räkna totalt 2303 mål på 612 matcher i klubblagen Redbergslids IK och THW Kiel.

Magnus Wislander i klubblaget

Magnus Wislander i klubblaget

Magnus Wislander i landslaget

Även i landslaget hade Wislander enorma framgångar. Han var den ledande spelaren i den gyllene generationen, vanligtvis kallad Bengan Boys. Totalt ledde Wislander det svenska landslaget till hela 13 medaljer i de stora mästerskapen EM, VM och OS. I OS blev det tyvärr tre förluster i finalerna, och alltså tre silvermedaljer, men i VM blev det två guld, två silver och tillika två brons. Och i EM kammade landslaget hem inte mindre än fyra raka guldmedaljer. I landslaget lyckades han smälla in hela 1185 mål på 384 matcher, vilket gör honom till den främste målgöraren i det svenska handbollslandslaget någonsin.

Priser och utmärkelser

För sina enorma framgångar blev Magnus Wislander belönad med priset ”Världens bästa handbollsspelare” år 1990. Senare blev han även korad till hela århundradets bästa spelare när handbollens århundrade sammanfattades av Internationella handbollsförbundet. Det råder alltså inte någon större tvekan om vem som också är Sverige främste handbollsspelare genom tiderna. Även om han har hård konkurrens från flera andra från tiden i Bengan Boys.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top