Ljubomir Vranjes

Skriven av on juni 10, 2018 in Handboll

I den här artikeln hade jag tänkt att skriva lite om en av de mest folkkära handbollsprofilerna i svensk historia.

Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes

Det ska handla om ingen mindre än Ljubomir Vranjes, som var en av de viktigaste spelarna bakom Bengan Boys framgångar. Vranjes var kanske inte så stor i kroppen, men han var en stor spelare som alltid levererade. Han var blixtsnabb, kunde sväva i luften, och hade ett rappt, kyligt och välplacerat skott som målvakterna fruktade. I den här artikeln ska vi se närmare på den lille liraren som hade förmågan att nästan på egen hand vinna matcher åt det svenska landslaget.

Kort om Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes föddes hösten 1973 i västkustens huvudstad Göteborg. Här växte han upp och fostrades till en av de främsta svenska handbollsspelarna genom tiderna. Vad som kanske är allra mest imponerande med Vranjes är att han lyckades med allt trots att han endast mäter 1,66 meter över marken. Men kanske var det just därför som han fick sådana framgångar, och kanske just därför som han lyckades spela sig hela vägen in i svenska folkets hjärtan. Under karriär fick Vranjes bland annat smeknamnet ”Den flygande köttbullen”, som både syftar på hans kroppshydda och hans förmåga att flyga fram över planen.

Kort om Ljubomir Vranjes

Kort om Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes spelstil

Trots, eller kanske tack vare, sin läng blev Ljubomir Vranjes, eller som sagt ”Den flygande köttbullen” en enormt framgångsrik handbollsspelare. Han var liten och blixtsnabb, och inget motståndarlag kunde riktigt få fast på honom. Eftersom han var så liten kunde han studsa bollen och dribbla med en låg kroppsposition väldigt nära marken. Det gjorde det svårt för motståndarna att nå bollen och ta den ifrån honom när han drev upp över planen. Att han dessutom var så snabb på fötterna gjorde inte det hela enklare för motståndarna. Även i själva anfallsspelet gjorde han storlek att han blev mycket svår att stoppa. Man kunde helt enkelt inte blockera honom som med andra spelare. Han hittade alltid ett sätt att bli öppen för en passning när han stod på linjen. Och hans medspelare visste att om de skickade in en låg passning mot Vranjes så fick han tag på den. Det var svårt för motståndarna att försvara sig så lågt. Och när han väl hade bollen vid linjen fanns det inget sätt att stoppa honom alls. Det gick helt enkelt inte att ta bollen ifrån honom. Att han dessutom var enormt explosiv och hade ett livsfarligt skott gjorde inte livet roligare för motståndarna. Vranjes sköt ifrån och kunde praktiskt taget ligga i luften och avlossa sitt skott. Och skottet var både hårt och välplacerat. Men trots kvaliteten vid linjen spelade han främst som mittnia. Och han var väl ännu bättre på denna position. Han kunde hitta vinklar att hitta nätet som ingen annan!

Ljubomir Vranjes karriär

Vranjes gjorde sin stora debut i Redbergslid där han också vann totalt fem SM-guld. Därefter valde han att fortsätta karriären i Spanien och senare i Tyskland. Men det är inte för hans insatser i olika klubblag som vi kommer att minnas Vranjes. Istället är det hans spel i landslaget som hyllas stort. Han var med och tog Sverige till en rad internationella framgångar och har bland annat ett VM-guld och tre EM-guld hemma i troféskåpet för detta. Totalt hann han med att skjuta in 451 mål i landslagströjan.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top