Linnéa Claeson

Skriven av on maj 20, 2018 in Handboll

I den här artikeln ska vi prata lite mer om en av de starkaste förebilderna inom dagens handboll. Det ska handla om ingen mindre än Linnéa Claeson.

Linnéa Claeson

Linnéa Claeson

Men hon är inte bara känd för sina framgångar på handbollsplanen, utan även som en vass debattör. Hon slog igenom när hon med humor exposade killar som betedde sig dåligt online. Genom sitt sätt att hantera sexuella trakasserier på nätet blev hon snabbt både känd och populär. Och även om hon började som handbollsproffs, så är hon antagligen ännu mer känd som sin roll som skribent och debattör. Men Linnéas arbete för kvinnors rättigheter hjälper inte bara unga, utsatta tjejer på internet, det hjälper även handbollen som sport och får kanske fler unge tjejer att våga börja spela handboll. Därför ska jag skriva några rader om Linnéa Claeson.

Linnéa Claesson som handbollsspelare

Även om Linnéa Claeson numera kanske är mest känd som feministisk debattör, så har hon en imponerande karriär som handbollsspelare bakom sig. Faktum är att det antagligen är handbollskarriären som lagt grunden för hennes framgång även som debattör. Det var nämligen på grund av hennes framträdanden på handbollsplanen som hon började få ta emot otrevliga kommentarer och bilder av killar som fokuserade mer på hennes utseende än på hennes skickliga spel. Sin aktiva handbollskarriär inledde Linnéa Claeson i Norrköpings, där hon spelade för Norrköpings Kvinnliga IK. Men när hennes familj valde att istället bosätta sig i Karlstad så fick Linnéa byta klubbadress. Klubben i Karlstad hette IF Helton och nu påbörjade Linnéa en satsning på handbollen. Satsningen resulterade bland annat i en plats i landslaget. Totalt blev det 31 matcher (och hela 107 mål) och JVM-guld för det svenska U18 laget och 28 matcher (och 67 mål) och UVM-guld i U20-landslaget.

Linnéa Claesson som handbollsspelare

Linnéa Claesson som handbollsspelare

Linnéa Claeson som skribent och aktivist

Men det är som sagt inte för sin insats på handbollsplanen som Linnéa Claeson är mest känd. Hon har bland annat skapat ett Instagramkonto vid namn Assholesonline. På kontot belyser hon sexuella trakasserier riktade mot tjejer. Men det är hennes sätt att göra det på som har gjort hennes så populär. Hon bemöter nämligen hat med humor på ett sätt som förlöjligar de som beter sig illa online. För sin insats på Instagram har hon belönats med över 270 000 följare. Men efter framgångarna har hon även fått mer officiella uppdrag. Hon har bland annat medverkat i Sveriges Radio och är en flitig skribent för Aftonbladet. Tack vare uppmärksamheten har hon även kunna starta andra organisationer som arbetar för jämställdhet och rättvisa, bland annat Omtanke Stockholm som hjälper hemlösa. Men även Refugee Relief som arbetar för att hjälpa flyktingar.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top