Kim Andersson

Skriven av on juli 10, 2018 in Handboll

I dag ska det handla om den svenska stjärna som lyst allra starkast sedan storhetstiden på 90‑talet. Andersson hade egentligen lite otur.

Kim Andersson

Kim Andersson

Han gjorde nämligen debut i landslaget 2001, när Bengan Boys förvisso började se slutet på sin epok, men samtidigt hade ett guld kvar på hemmaplan att vinna. Kim Andersson fick alltså spela med några av de stora stjärnorna från 90-talets glansdagar, men han var inte med i den trupp som vann det där sista EM-guldet 2002. Istället börjar sagan om Kim Andersson precis där sagan om Bengan Boys slutar. Och trots det där magiska OS-silvret 2012, så blir tyvärr Kim Andersson inte mer än den främste spelaren i det landslag som tog över stafettpinnen men aldrig lyckades vinna. Men Andersson var ändå en internationell stjärna med flera personliga utmärkelser.

Kim Anderssons spelstil och meriter

Kim Andersson spelade på positionen som högernia. Och det var en position som passade honom riktigt bra. Han visste nämligen hur man drog iväg ett stenhårt skott med god precision. Han var en helt otrolig skytt, och hade antagligen även platsat i laget på 90-talet. Han vann aldrig ett mästerskap med landslaget, men tack vare sitt fina skott vann han en rad olika personliga priser och utmärkelser, som han kan trösta sig med. Han blev bland annat utnämnd till årets svenske handbollsspelare såväl 2007, 2008 som 2013. Och han blev invald i All star team i både OS 2012 och EM 2008, vilket kanske är ännu mer imponerande med tanke på att Sverige inte slutade bättre än femma. Han var en riktigt bra högernia helt enkelt.

Kim Anderssons spelstil och meriter

Kim Anderssons spelstil och meriter

Kim Andersson i klubblaget

1998 flyttade Kim Andersson från moderklubben Kävlinge HK till Ystads IF. Här lade Andersson grunden för sin karriär, men det var inte förrän efter flytten till IK Sävehof som han fick sitt riktiga genombrott. På sina fyra säsonger i Sävehof smällde han in inte mindre än 692 mål och var en starkt bidragande anledning till att Sävehof kunde bärga sitt första SM-guld någonsin 2004. Klubben följde dessutom upp bravaden genom att vinna igen året efter. Men sedan valde Andersson att flytta utomland. Valet föll på den tyska ligan och klubbadress blev TWH Kiel. Här växte han ut till att bli en verklig storstjärna och ledde laget till enorma framgångar. De vann både den tyska trippeln och Champions League säsongerna 06/07 och 11/12. Säsongen 11/12 vann klubben dessutom 34 matcher i rad – såklart en enastående bedrift i en så tuff liga. Och Andersson var en viktig spelare bakom framgångarna, vilket bevisas av det faktum att han blev utsedd till ligans bäste spelare, som förste svensk sedan Magnus Wislander säsongen 99/00. Samma år blev det ju även som bekant ett OS-silver. Ett ganska bra år för Kim Andersson med andra ord.

Kim Andersson enorma prestationer på klubblagsnivå vittnar om vilken stjärna han faktiskt var. 2012 var han så bra att han nästan på egen hand lyckades bära det svenska landslaget till ett OS-guld, något som inte ens hela den gyllene generationen klarade av. Och Kim Andersson hade antagligen varit en av de största stjärnorna i Bengan Boys, om han bara hade fötts 15 år tidigare. Men ändå är det inte alls lika många som vet vem denne stjärnspelare än, än som kan namnet på alla de framstående spelarna från 90‑talets glansdagar.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top