Isabelle Gulldén

Skriven av on juli 1, 2018 in Handboll

Ibland blir det lite väl mycket tjat om de herrspelarna när man pratar om handboll. Ofta på grund av de framgångar som herrlandslaget hade under 90-talet. Men i den här artikeln ska vi prata lite mer om den kanske främsta stjärnan på damsidan av sporten handboll.

Isabelle Gulldén

Isabelle Gulldén

Hon är en av de bärande spelarna i det svenska landslaget. Hon är mittnian som ska dirigera anfallsspelet och leda Sverige till internationella framgångar och guldmedaljer. Det ska handla om ingen mindre än Isabelle Gulldén. Men hon är inte bara en viktig spelare på planen, hon är dessutom en viktig förebild för framtida generationer av handbollsspelare. Hon är en förebild som skjutit sig hela vägen in i det svenska folkets hjärta och förhoppningsvis kan hon locka andra unga flickor till en karriär som handbollsspelare.

Isabelle Gulldéns spelstil och utmärkelser

Isabelle Gulldén utmärker sig som en av världens bästa handbollsspelare på damsidan. Men vad är det egentligen som gör henne så bra? Hennes främsta egenskap är antagligen hennes skott. Varför det är så effektivt är kanske svårt att svara på; det är såklart både hårt och välplacerat, men det är något mer. Det hamnar helt enkelt allt som oftast i nätet bakom motståndarnas målvakt.

Därför är det heller inte så konstigt att Isabelle ofta bli utnämnd till straffskytt. Som ett bevis på sin målfarlighet vann hon till exempel skytteligan i EM 2014 och blev senare dessutom framröstad till mest värdefulla spelare. Kanske delvis därför att hon gjorde mål på 27 av 27 försök från straffpunkten. Därutöver har hon blivit krönt till ”Årets handbollsspelare i Sverige” vid flera tillfällen och även den bästa spelaren någonsin i den svenska handbollsligan för tjejer.

Isabelle Gulldéns spelstil och utmärkelser

Isabelle Gulldéns spelstil och utmärkelser

Isabelle Gulldén i klubblaget

Isabelle Gulldén tillbringade en hel del av sin klubblagskarriär i moderklubben IK Sävehof. Här spelade hon sin första A-lagsmatch redan som 17 åring och plockade hem sitt första SM-guld samma säsong. Efter fem SM-guld hemma i Sverige tyckte dock Isabelle att det var dags för nya utmaningar, så 2010 valde hon istället att spela för Viborg HK i Danmark. Därifrån styrde hon sedan vidare till CSM Bucaresti i den rumänska ligan. Där fick hon bland annat spela med tillsammans med en bekant från landslaget, en annan av de stora svenska stjärnorna: Linnea Torstenson. Tillsammans lyckades de bland annat vinna Champions League för klubben, och Isabelle vann dessutom skytteligan i turneringen. Numera spelare hon dock i Brest Bretagne i den franska ligan.

Isabelle Gulldén i landslaget

I landslaget är Isabelle Gulldén en otroligt viktig del. Hon gjorde debut redan 2007 och spelade sedan sitt första stora mästerskap året efter, 2008, då hon var med i den trupp som slutligen hamnade på åttonde plats i OS. Sedan dess har Gulldén fortsatt att vara en bärande spelare i landslaget och har lyckats vinna två medaljer för Sverige. Den först kom 2010 då damerna tog sig hela vägen till final i EM. Väl där slutade det dock med förlust, men det blev ändå en silvermedalj till troféskåpet. Nästa medalj kom vid EM 2014 då Sverige kammade hem bronspengen! Och det var som tidigare nämnt i den här turneringen som Isabelle Gulldén vann skytteligan och blev utsedd till hela EM:s viktigaste spelare.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top