IFK Kristianstad

Skriven av on april 15, 2018 in Handboll

I den här artikeln ska vi prata mer om det lag som fullständigt dominerad svensk handboll under de senaste åren.

IFK Kristianstad

IFK Kristianstad

Med fyra raka SM-guld och en enastående vinstsvit på hemmaplan så sticker nämligen IFK Kristianstad ut rejält. Men hur har de egentligen blivit så bra? IFK Kristianstad har nämligen inte alltid varit Sveriges i särklass bästa handbollslag. Nej, utöver en topp för klubben i på 40- och 50-talen, så är det först på senare år som klubben fullkomligt tagit över handbollen i Sverige. I den här artikeln ska jag därför se lite närmare på deras framgångssaga och historia.

IFK Kristianstads historia

IFK Kristianstad är, liksom namnet antyder, en handbollsklubb med rötterna i den skånska staden Kristianstad. Klubbens historia inleddes redan på 1800-talet, då klubben bildades 1899. På den tiden ingick även verksamheten för fotboll, friidrott och cykling i IFK Kristianstad, men dessa verksamheter har på senare tid fått egna klubbadresser.

Genom åren så har klubben haft flera olika arenor – fyra stycken för att vara exakt. Mellan åren 1935 och 1947 spelade man sina matcher i Korridoren, en gymnastiksal. Därefter uppgraderades gymnastiksalen mot en sporthall, vilken 1964 byttes mot Kristianstads idrottshall. 2010 flyttade klubben in i sin nuvarande hemmaborg, Kristianstads Arena, och här lade de grunden för de framgångar som väntade. Efter att de fick sin nya hemmaarena skulle bara dröja fram till 2012 innan IFK Kristianstad återigen tog sig till SM-final (lagets första sedan 1975). Och sedan dess har de bara missat finalspelet 2014. Men efter att ha blivit snuvade på finalen säsongen 2014 så har de alltså vunnit SM-guldet fyra år i rad. Förutom den nuvarande guldperioden, så hade IFK Kristianstad en riktig framgångsperiod under 1940- och 1950-talen. Under den här perioden spelare profiler så som Carl-Erik Stockenberg, Bertil Rönndahl, Karl Fridlundh och Åke Moberg i klubben. Man lyckades även bärga SM-guldet fyra gånger under mitten av århundradet: 1941, 1948, 1952 och slutligen 1953. Som synes så är segrarna dock lite mer utspridda än nu. Det går alltså inte att tala om en lika fullständig dominans som det moderna IFK Kristianstad uppvisar just nu. Utöver dessa två storhetsperioder så tog klubben även ett SM-silver 1975 efter att ha fått stryk av HK Drott i finalen.

Det moderna IFK Kristianstad

Det moderna IFK Kristianstad

Det moderna IFK Kristianstad

Men vad är det egentligen som gjort IFK Kristianstad så dominanta inom svensk handboll? Det är såklart inte helt lätt att svara på. Om vi visste, så skulle givetvis alla andra klubbar göra samma sak. Men kanske började den framgångsrika eran där när klubben fick sin nya hemmaarena. För här trivdes spelarna uppenbarligen att spela. 2015 vann de inte bara SM-guld. Då inleddes nämligen en unik och enastående segersvit. Sedan den 28 mars detta år så har IFK Kristianstad inte förlorat en enda match i sin hemmaborg mot svenskt motstånd. Just nu är man upp i totalt 72 segrar i sträck. Grunden till framgången ligger helt klart till stor del i klubbens enorma styrka och förmåga att vinna på hemmaplan. Även om de förlorar borta ibland, så vinner de alltid hemma – och det är ett bra recept för att bli Sveriges bästa handbollsklubb.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top