Handbolls-EM

Skriven av on maj 11, 2020 in Handboll

Handboll är en fantastiskt trevlig sport som är populär land många kvinnor och män. Inte minst i Sverige så är sporten väldigt populär och man räknar med att flera tusen aktivt utövar denna roliga sport. Denna artikel ska handla om handboll och Handbolls-EM, hur resan startade och vägen fram till idag.

Sverige i toppen

Handbolls-EM tillkom senare än vad många tror. Medan EM i fotboll har spelats i över 60 år så är Handbolls-EM en rätt ny tävling. 1994 startade det först handbolls-EM för både herrar och damer och det spelas vartannat år, så att det ska tidsmässigt inte krock med handbolls-VM. Den internationella organisationen, International Handball Federation tillkomredan 1946 och skapades av åtta olika europeiska länder. Först 1991skapades den europeiska versionen, European Handball federation. Ganska snart efter bildandet av den europeiska organisationen så började samtal föras om att starta en europeisk turnering som kom så småningom att bli Handbolls-EM. Första EM hölls i Portugal 1994 och då tävlade totalt 12 nationer och Sverige tog det första EM-guldet är var Europas första riktiga mästare. Magnus Andersson som då spelade för Sverige fick också ett pris som turneringens bästa spelare medan ryssen Vasily Kudinov gjorde flest poäng, hela 50 mål och håller fortfarande det rekordet. Intresset för Handbolls-EM för herrar var stort men tyvärr inte lika stort på damsidan.

Sverige i toppen

Dock har det under åren förbättrats och är idag en tävling som lockar väldigt mycket publik och får gott om utrymme i media vilket tyvärr har saknats tidigare.1994,när det första handbolls-EM hölls så såg den politiska bilden i Europa annorlunda än idag. I det forna Jugoslavien pågick ett krig och östländerna hade rött nyligen separerat från Sovjet men med ren så anslöt fler och fler länder till tävlingen. Från och med 1994 och fram till år 2000 så deltog 12 nationer som var indelade i två olika grupper, varje grupp bestod av sex landslag.

Alla landslagen i dem två grupperna möte varandra och dem två bästa ur varje grupp gick vidare till slutspel. Resterande lag fick möta den andra gruppens landslag. I takt med att fler länder visade intresse för turneringen så beslöt man att i EM 2002 så skulle hela 16 landslag spela. Då ändrade reglerna och man skapade fyra grupper. Fram till EM 2012 så var det 16 nationer som var med men sedan 2020 så är hela 24 landslag med, precis som på VM. Genom åren så har Sverige tagit hela fyra guld, och ett silver vilket placerar Sverige som det land som har tagit flest guld. Inte långt efter kommer Frankrike som har tagit guld vid tre tillfällen medan Spanien har tagit två guld men fyra silver och två brons vilket gör att Spanien har vunnit flest medaljer totalt. Regerande mästare är Spanien och årets EM spelades i tre olika länder, Österrike, Norge och Sverige och i Sveriges spelades även finalen. Nästa gång, 2022 kommer EM att spelas i Tjeckien och Slovakien och 2024 kommer EM att hållas i Tyskland. Sverige har tillsammans med Norge, Kroatien och Österrike anordnats EM flest gånger.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top