Handbollens ursprung och historia

Skriven av on mars 29, 2019 in Handboll

Handboll är en spännande bollsport som spelas mellan två lag. Ett lag består oftast av sju spelare, och innefattar då 1 målvakt och 6 utespelare. En match spelas under 60 minuter i två halvlekar som är 30 minuter vardera. Matcherna spelas oftast inomhus men ibland sker även utomhusmatcher, men det senare är väldigt ovanligt, såvida man inte spelar Beachhandboll. Beachhandboll är en nyare form av handboll som spelas på sand, och man är färre i laget vid beachhandboll. Istället för sju spelare är man 4 spelare på planen (inräknat med målvakten), och planen är oftast mindre än vid vanlig inomhushandboll.

Handbollens ursprung och historia
Handbollens ursprung och historia

Spelet går ut på att skjuta bollen i motståndarlagets mål. Spelarna får bara använda sina händer, och de får inte ta mer än tre steg utan att studsa bollen. Det är inte tillåtet att studsa, ta upp bollen och efter det studsa. Med vinklade armar får man utöva kroppskontakt med motspelare, och man får även spärra deras väg med sin egen kropp. Det är oftast högt tempo ute på planen, vilket är en av anledningarna till att många finner att handboll är en väldigt spännande sport att titta på. Men hur uppkom denna sport, och var uppkom den ifrån?

Handbollens hemland och utveckling

Handboll kan spåras tillbaka så pass långt som till Antikens Rom. Bevis visar att en grupp kvinnor spelade då Expulsim Ludere, en tidigare version av handboll där bollen var fylld med fjädrar eller ulltyg. Under medeltiden kan även spår av handbolls liknande spel hittas i Frankrike. Men det är först på 1800-talet som tecken går att hitta på spel som liknar dagens handboll, och dessa hittades då i Danmark.

Det var även i Danmark som de första skrivna reglerna för handboll kom ut, då 1906. Reglerna skrevs av en gymnastiklärare vid namn Holger Nielsson. Nielsson var inte bara lärare utan hade även medverkat i armén, samt vunnit medaljer i de Olympiska spelen. Han kom ifrån Ordrup Grammatiska skolan, vilket ligger i Köpenhamn.

De moderna reglerna inom handboll publicerades först 1919, och skrevs av tre herrar från Tyskland, vid namn Max Heiser, Karl Schelenz och Erich Konigh. Dessa regler användes som grundpelare under de första internationella matchen i handboll, och den spelades då mellan två herrlag, ena laget från Tyskland och den andra från Belgium. Fem år senare hölls den första matchen mellan damer, länderna som spelade var Tyskland och Österrike.

Handboll i OS

1936 spelas den första OS-handbollsmatchen för herrar i Sommar OS i Berlin. Vid den tillfället har internationella regler skrivits för handboll, och sporten har fått en egen organisation. Under de följande åren skulle handboll inomhus bli allt mer populärt i de skandinaviska länderna, och 1972 fick sporten återigen ta plats i OS i München. Två år senare, under OS i Montreal, tog sporten ett steg mot jämlikhet och även damlaget tog plats i OS. 1938 organiserades det första världsmästerskapet i handboll för män, och 1957 började ett mästerskap för kvinnor att hållas i.

Idag är handboll inte bara populärt i Norra Europa som sporten kom ifrån, utan i hela världen. De ledande länderna på sporten, om man räknar antal OS medaljer, är för herrsidan Ryssland, Jugoslavien och Kroatien. Inom damerna är de ledande länderna Danmark, Sydkorea och Norge.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top