Handbollens grundtekniker, del 3

Skriven av on juli 7, 2018 in Handboll

Så har det blivit dags att runda av den här artikelserien som har behandlat handbollens grundtekniker. Som vi redan har konstaterat är det oerhört viktigt att lära sig grundteknikerna ordentligt innan man börjar försöka sig på avancerade skott eller svåra taktiska manövrar.

Handbollens grundtekniker, del 3

Handbollens grundtekniker, del 3

Om inte grundtekniken sitter ordentligt hos alla spelarna i laget, så är det svårt att bygga upp något bra spel eller att vinna matcher. I de föregående artiklarna har jag skrivit om såväl kastteknik och löpkoordination som fång- och greppteknik och dribblingsteknik. I den här sista artikeln i serien tänkte jag istället inrikta mig på tekniken för att hoppa och falla.

Teknik för att hoppa

Nu när vi har pratat om att springa, greppa och kasta bollen så ska vi skriva lite mer om en annan viktig grundteknik, nämligen att hoppa. Om du inte övar upp din förmåga att hoppa, så kommer du heller inte att bli någon vidare handbollsspelare. Du behöver kunna hoppa på flera olika sätt i flera olika moment av spelet. Därför är det helt avgörande att du över din hoppteknik från grunden så att du lär dig att hoppa riktigt högt.

För det första så behöver du vara bra på att hoppa i försvaret. Här behöver du ha en riktig spänst, så att du klarar av att hoppa högt och täcka skott, utan att ta sats. Du behöver alltså kunna hoppa från raka ben. Den här kräver en hel del övning, men det är övning som du kommer att ha nytta av genom din handbollskarriär. Ju högre du klarar av att hoppa i försvaret, desto bättre kommer du att täcka – och en bra täckning kan i bästa fall stoppa ett skott, eller åtminstone minska den yta som målvakten behöver koncentrera sig på. Vid anfallsspelet behöver du åtminstone tre olika sorters hopp. Vid en kontring kan du behöva hoppa högt för att nå en hög passning. Då behöver du kunna hoppa i fart samtidigt som du håller ögonen på bollen. Om du ska skjuta utifrån kommer du också att behöva hoppa högt för att skjuta över det försvarande lagets mur. Dessutom kommer du behöva upp tekniken för att ”sväva” i luften om du bryter igenom och hoppar in i målvaktens.

Teknik för att hoppa

Teknik för att hoppa

Teknik för att falla

Även tekniken för att falla är faktiskt viktig att öva upp. Handboll är en fysisk sport och du kommer antagligen att åka i backen ett par gånger på grund av att någon knuffar dig. Då kommer du att vara glad att du övat på att falla. Då minskar nämligen risken för skador en del. Fallteknik är även viktigt när du kastar dig fram genom målvaktens område för att ta ett avslut. Efter att du avlossat skotten kommer du att falla till marken. Och det inte helt skönt. Att öva upp en god teknik för hur du ska falla efter ett sådant avslut kan rädda dig från att få ont. Om du landar fel och får smärtkänningar så riskerar det att påverka ditt spel. För att bli en bra handbollsspelare så behöver du behärska samtliga grundtekniker.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top