Handbollens grundtekniker, del 2

Skriven av on juni 12, 2018 in Handboll

Välkomna tillbaka till den här artikelserien om handbollens grundtekniker. Om du vill bli riktigt bra på handboll så gäller det faktiskt att börja från början och öva upp grundteknikerna – sedan kan du gå vidare med att finslipa på det där dödliga skottet eller de häftiga passningarna som skickar upp hela motståndarlaget på läktaren.

Handbollens grundtekniker, del 2

Handbollens grundtekniker, del 2

Alla i laget behöver en stabil grundteknik, annars blir det svårt att bygga upp några avancerade taktiker eller att få igång ett snabbt och effektivt spel. Om man slarvar med grundteknikerna är istället risken att man även senare i karriären tappar viktiga bollar eller gör till exempel stegfel. I den förra artikeln skrev jag om kastteknik och löpkoordination. I den här artikeln ska jag gå vidare och prata om tekniken bakom att fånga och greppa bollen, samt tekniken för att dribbla.

Teknik för att fånga och greppa

Det ter sig egentlige rätt självklart, men en av de mest grundläggande teknikerna i handboll är att fånga och greppa bollen. Många kanske inte lägger vidare uppmärksamhet på detta moment, men faktum är att det är betydligt viktigare än vad man kan tro vid en första tanke. Först och främst gäller det att ha en god teknik för att fånga bollen… om du misslyckas med det kan hela anfallet brytas och motståndarna kanske istället lyckas kontra in ett mål. Att vara säker på att fånga bollen är det första steget på vägen fram mot en passning eller ett skott på mål. Det lönar sig därför att bara nöta, nöta och nöta på att fånga bollen. Öva gärna på att fånga bollen på olika sätt. Det ska vara naturligt för dig att ta emot bollen hur bra eller dålig passningen till dig än är. Och varje pass som är ämnad för dina händer ska också fasta i dina händer. Ställ alltid kravet på dig själv att aldrig tappa en enda passning. När den här grundtekniken sitter ordentligt så kan du nämligen börja utvecklas. När du är säker på fångsttekniken så kan du även ta emot passningar i hög fart och börja finta med kroppen redan innan du tagit emot bollen. Du får dessutom en bättre första touch som kan öppna upp luckor och möjligheter. Om du istället har en bristande fångstteknik så är risken att du tvingas dra ner tempot.

Teknik för att fånga och greppa

Teknik för att fånga och greppa

Teknik för att dribbla och styra

Grunden för att dribbla och styra är faktiskt att fånga bollen på ett bra sätt. Om du kan fånga bollen med god kontroll trots att du har hög fart så har du även grunden till dribbling. Att dribbla handlar egentligen om att kunna springa med bollen i hög hasighet samtidigt som kanske gör finter med kroppen eller armarna. En grundläggande färdighet i dribblingsteknik är att du klarar av att springa och studsa bollen med en hand. Helst ska du vara så bra på detta att du kan springa lika snabbt med bollen som utan den. När du väl behärskar det så är nästa steg att lyfta blicken från bollen – du ska alltså kunna springa med bollen i hög fart, utan att titta på den. Istället ska du kunna titta runt på planen, på motståndarna och medspelarna och fundera över hur du ska fortsätta spelet!

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top