Handbollens grundtekniker, del 1

Skriven av on juni 4, 2018 in Handboll

Om du ska bli riktigt bar på handboll så gäller det att bemästra ett antal olika grundtekniker. När dessa sitter i ryggmärgen, då kan du börja fundera mer på andra saker, till exempel taktik, finter och snygga skott.

Handbollens grundtekniker, del 1

Handbollens grundtekniker, del 1

Många fokuserar säkert direkt på de viktigaste reglerna eller på att göra så många mål som möjligt, men det är oftast den som börjar med att bygga en stabil grund som går riktigt långt inom handbollen. Och det är genom att nöta, och senare finslipa, grundteknikerna som man bygger den där stabila grunden. Om du först övar upp en riktigt vass kastteknik, så kan du senare fokusera på skottekniker som överlistar målvakterna! Eftersom grundteknikerna är så viktiga hade jag tänkt att skriva lite mer om dess i en mindre artikelserie. I den här första delen ska jag gå igenom tekniken för kast samt löpkoordination.

Teknik för att kasta

Att kasta bollen är givetvis grundläggande i handboll. Under en match så kommer du att kasta bollen, antingen som en passning eller som ett skott, fler gånger en vad du kan hålla i minnet. Därför är det såklart också helt avgörande att du tränar in en riktigt god grundteknik i detta moment. Om du slarvar med grundtekniken, och istället går direkt på att försöka härma stjärnorna på TV och deras häftiga och hårda skott, så finns en klar risk att du själv aldrig kommer att nå dit. Glöm inte att öva på grunden. Faktum är att det där hårda skottet som stjärnorna skjuter kommer av en riktigt bra grundteknik. Rörelsen med svingen av armen och snärten i handleden behöver övas in noggrant från grunden. Gör du det så kommer du få ett hårt och rappt skott utan att du behöver ta i eller anstränga dig speciellt mycket. Med en god grundteknik så minskar du även risken för skador avsevärt. Om du istället bara kastar bollen allt vad du har, utan kontroll och teknik, så finns en stor risk att du kommer att dra på dig skador i armbågen, axeln och handleden. Och om du drar på dig en skada så kommer du inte skjuta särskilt hårt sen. Det kan jag lova. Börja istället med att öva upp själva grundrörelsen utan att kasta så hårt, sedan kan du lägga allt mer kraft bakom kastet.

Teknik för att kasta

Teknik för att kasta

Löpkoordination

Att kunna springa är grundläggande för många saker i livet, och framför allt inom sportens värld. Även inom handbollen är det såklart enormt viktigt att ha en god löpförmåga. Men i handboll gäller det inte att kunna springa maraton (även om sådan kondition också är ett stort plus så att du orkar spela en hel match). Istället är det viktigaste för löpningen i handboll att du är snabb på fötterna, att du kan gör blixtsnabba vändningen, steppa i sidled och göra explosiva rusher.

Du ska även kunna stanna tvärt och vända om. Fötterna ska helt enkelt röra sig hela tiden och du ska vara snabb och explosiv. Ena sekunden kanske du ska klara av att ”stå stilla” i försvarsarbetet med ett fotarbete med många små rörelser, för att i nästa sekund ställa om till anfallsspel och accelerera uppför banan. För löpkoordinationen krävs också god balans för att klara av att springa snabbt samtidigt som överkroppen gör något annat, eller bara för att stå kvar på fötterna om du får en knuff.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top