Handboll som hobby

Skriven av on november 16, 2019 in Handboll

Tillhör du dem som satt klistrad vid teven under 90-talet när Bengt ”Bengan” Johanssons handbollslandslag spelade tre raka OS-finaler och samlade VM och EM-medaljer på löpande band? Eller fick du upp ögonen för sporten tack vare det ”leende landslaget” som damernas motsvarighet kallades i början på 2000-talet?

Handboll som hobby
Handboll som hobby

Oavsett om svaret är ja eller nej så är handboll idag en av Sveriges största och mest populära sporter. Både bland killar och tjejer har den en stor andel utövare och självklart har landslagens framgångar genom åren bidragit till gräsrotshandbollen. Även intresset för handboll i svensk media är stort.

På proffsnivå är handboll betydligt tuffare än vad många tror. Det smäller till höger och vänster, knän som smäller ihop, armbågar i brösten och i ansiktet och inte sällan är det något näsben som ryker i allt fajtande. På hobbynivå behöver det givetvis inte vara lika tufft. Till skillnad från fotboll eller hockey med ett föremål på marken som är öppet att sparka och kasta sig över flyger ju handbollen i luften vilket gör att man kan begränsa den fysiska kontakten om vill.

Detta medför att handboll är en sport som kan spelas ganska högt upp i åldrarna utan att man behöver ha särskilt mycket fysisk kontakt med motståndarna. I de olika korpen-serierna kan man välja en nivå som passar bra. Vissa vill ju spela som hobby men ändå på en nivå som ger fysik utmaning och som kanske får en att dra sig till minnes spelet och fysiken från sin bästa tid som spelare.

Krävs inte så många

Fördelen som handboll har jämfört med exempelvis fotboll eller ishockey är att man inte behöver så många utövare för att få ihop ett lag. När barnen växer och blir större växer också lagen och trupperna, till ett 9-mannalag behövs även avbytare och till ett elvamannalag behöver man få ihop femton eller sexton ungdomar för att klara matcherna, det är inte alltid alla som kan vara med. I hockey är trupperna ännu större och inte ovanligt att de är tjugo killar eller tjejer i samma lag som turas om på isen. I handboll behövs de sex utespelarna en målvakt och ett par avbytare. Mer än tio behövs inte och sju stycken klarar att genomföra matchen även om det blir jobbigt utan avbytare.

Krävs inte så många
Krävs inte så många

Tufft för målvakt och med halltider

För målvakten är det dock lika tufft oavsett nivå. Det är allmänt vedertaget att det är den kanske tuffaste sporten av alla att vara målvakt i. En fotbollsmålvakt slänger sig på mjukt gräs och kan med tjocka handskar parera bollarna med händerna, en ishockeymålvakt har stora skydd precis som innebandymålvakterna. Men för en handbollskeeper är livet värre. Hårda närskott, inga skydd och bara en tjocktröja som dämpar. Det händer att målvakten får skott i ansiktet och långt ut på fingerspetsarna.

En sak som dock kan stå i vägen för handbollsspelandet på hobbynivå är bristen på hallar. Precis som många andra sporter är detta ett problem och det är många sporter och lag som slåss om tiderna. De flesta kommuner är medvetna om att det är bra att ha en levande idrottsrörelse och aktiva invånare men inte alla är lika bra på att hitta lösningar så att kommuninvånarna kan utöva sina sporter året runt.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top