Handboll och stora handbollslag

Skriven av on september 6, 2019 in Handboll

Handboll är en populär lagsport i Europa som utövas på allt ifrån nybörjar till professionell nivå. På plan är man totalt 14 stycken spelare, sju i varje lag. Sporten utövas mestadels inomhus och går ut på att kasta in bollen i motståndarlagets mål.

Handboll och stora handbollslag
Handboll och stora handbollslag

Sedan 1972 är sporten med i OS-programmet för herrar, och sedan 1976 för damer. I Sverige är den högsta serien för herrar Handbollsligan, vilket tidigare kallades Allsvenskan eller eliten. För damer är den högsta serien handbollseliten.

Material

För att spela handboll krävs det ganska lite utrustning. Man behöver en spelplan, som är 20 meter bred och 40 meter lång. För att spela behöver man en boll, vilka för herrar är 58–60 cm i omkrets och väger ca 450g. För att få bättre grepp om bollen använder man klister. I Sverige får man spela handboll med klister på händerna från 15 års ålder.

Regler

Den basala regeln i handboll är att man inte får ta mer än tre steg med bollen utan att studsa den i marken. Det är förbjudet att studsa en boll, ta upp den och sedan studsa den igen. Reglerna gäller även hur man skall förhålla sig till andra spelare, det är inte okej att slå, putta med raka armar, springa in i en stillastående spelare eller rycka i någon. Även att skrika könsord är förbjudet. Om en spelare gör regelöverträdelser får motståndarlaget frikast. Lagen måste hålla ett visst tempo, spelar man bollen för långsamt inom laget. Domaren varnar för detta genom att höja handen och signalera ”passivt spel”. Då får laget som mest passa sex gånger innan de måste skjuta eller ge bollen till motståndarlaget. Matchen är 60 minuter lång, uppdelat på två halvlekar.

Regler
Regler

Lag

Det finns många olika handbollsklubbar i Sverige. Det är många lag från Göteborg och kringliggande städer som varit i framkant gällande handbollsresultat. Ett duktigt lag är Redbergslid, de är högst ansedda i Sverige och har vunnit totalt 20 SM-titlar. Klubben bildades 1916. De har kallats De vita eleganterna, eftersom de hade ett elegant spelsätt och då de hade pressveck på matchställen. Ett annat Göteborgslag som är duktigt är Sävehof. Sävehof är en klubb från Partille som grundades 1950. Mest kända är de för att vara ett ungdomslag som tränat upp många duktiga spelare. IK Sävehof har över 2000 aktiva ungdomar, vilket gör dem till världens största ungdomsförening.

Halmstadslaget Drott bildades 1936. De har vunnit 11 SM-guld och varit i SM-final 22 gånger. Med ett helvitt hemmaställ och ett rödsvart bortaställ är en av deras viktigaste matcher den då de lyckades slå IFK Kristianstad. De hade varit i underläge med 5 bollar efter första halvlek, och mötte deras tidigare medlem Ola Lindgrens lag. Det avgörande målet kastades in precis i slutsekunden och på så sätt vann de sitt 11e SM-guld.

Handboll är en sport som är rolig att se på, eftersom det är en relativt liten plan med högintensivt spel. Många åskådare uppskattar att det dessutom spelas inomhus vilket gör att det är mer behagligt att sitta på läktaren. För riktigt duktiga spelare finns det goda möjligheter att utvecklas i Sverige och sedan i Europa.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top