Handboll i världen

Skriven av on juli 5, 2019 in Handboll

Handboll är en lagsport som består av 7 stycken spelare i varje lag varav en är målvakt och resten är utespelare. Det går ut på att passa sig igenom motståndarna och tillslut göra mål i motståndarnas mål. En traditionell handbollsmatch pågår 2 gånger 30 minuter med en paus emellan. 1972 blev handboll en gren i de olympiska spelen på herrsidan och 1976 tillkom det även på damsidan.

Handboll i världen
Handboll i världen

Världsmästerskapen i handboll har spelats sedan 1938 på herrsidan och 1957 för damer. På senare tid har även beachhandbollen tillkommit, den har blivit väldigt populär under de senaste åren. I det stora hela går den ut på samma sak som vanlig handboll men att man då spelar på sand istället och man är dessutom färre spelare på planen. Man är oftast 4 stycken spelare på plan, 3 utespelare och en målvakt. Planen är också mindre än en vanlig handbollsplan.

Handbollens historia

Redan på antiken fanns det spel som påminde om dagens handboll. Spelformen hette urania och harpastum och spelades i romarriket. Men de som vi idag kallar handboll utvecklades inte förrän på 1800-talet. Det var i slutet på 1890-talet som handbollen verkligen föddes och det var på en gymnasieskola vid namn Ordrups i Danmark. Det var här man så smått börja forma nya regler och även ett nytt spelsätt för sporten. År 1906 skapade den danska idrottsläraren Holger Nielsen det absolut första regelverket för handbollen.

Några av reglerna var bland annat att man inte fick lov o hålla bollen i mer än tre sekunder och inte springa med bollen i händerna. Handbollens utveckling fortsatte sedan i Tyskland bland annat genom Carl Schelenz som tillför ytterligare några regler så som att man tillät närkamper på en annat sätt och framförallt minskade storleken på bollen. Från fotbollen tog man både spelplan och antalet spelare, så handbollen spelades främst på gräsplaner med 11 spelare i varje lag vilket senare skulle komma att ändras. Under 1930-talet började man med landskamper i handboll. Och 1946 bildades det internationella handbollsförbundet.

Handbollens historia
Handbollens historia

Mästerskap och Bundesliga

Handboll är populärast i Europa, Asien och norra Afrika. Men det är framförallt lag från Europa som dominerar mest i olika mästerskap. Det är endast Sydkorea och Qatar som lyckas knipa en medalj i OS, samt VM som är lag utanför Europa. Frankrikes landslag är de lag som vunnit flest VM, de har hela 6 stycken segrar. Sverige är dock det lag med flest medaljer, 11 stycken. Sveriges landslag har haft stora framgångar genom åren. En av världens bästa ligor är Tysklands högsta handbolls division som heter Bundesliga. Bundesliga tillkom under säsongen 1966/1967. Det lag som blivit tyska mästare flest gånger är THW Kiel som blivit det hela 20 gånger. Klubben har både haft stora framgångar inom den tyska ligan men även internationellt i Champions leauge. I Champions leauge möts de bästa klubblagen från olika länder i Europa. I THW Kiel har även många svenska spelare haft många framgångsrika år. Bland annat Magnus Wislander, Stefan Lövgren, Marcus Ahlm, Kim Andersson och Andreas Palicka.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top