Handboll i Sverige, Eken Cup

Skriven av on september 20, 2017 in Handboll

Dags för ännu en del om handboll i Sverige där vi har skrivit om det mesta inom svensk handboll och i denna del tänker jag titta närmare på en av mina favoritupplevelser som handbollsspelare i en av dom största utomhusturneringarna i Sverige.

Handboll i Sverige, Eken Cup

Handboll i Sverige, Eken Cup

Eken Cup

I Sverige finns det som jag kommer ihåg 2 större utomhusturneringar som spelas varje år och det är Partille Cup som jag som stockholmare aldrig hade nöjet att spela och Eken Cup som jag spelade ett antal gånger och några av mina bästa minnen från min tid som spelare har jag just från denna turnering som spelas på gubbängsfältet varje år precis efter skolavslutningen , den första turneringen spelades 1976 och tanken var att kunna erbjuda en sysselsättning för barn och ungdomar direkt efter att skolan slutade och arrangeras av föreningen eken cup som består av AIK handboll, HK Cliff och BK Söder som numera är sammanslagen med GT76 under namnet GT Söder. Som tonåring hade jag även nöjet att arbeta med förberedelserna för denna turnering och för den som aldrig varit med och arrangerat något av denna storleken kan jag bara säga att det krävs oerhört mycket från alla dom frivilliga som hjälper till och utan dom så skulle inte denna turnering vara så bra och rolig som den är så kom ihåg att tacka dom jobbar nästa gång ni är på plats.

Minnen som spelare

Att spela handboll utomhus har sin charm framförallt som det finns det ett par saker som kan påverka själva spelet och då tänker jag framförallt på vädret och som spelare har jag ett antal bra och några dåliga minnen från denna turnering och om vi börjar med ett av dom dåliga så blir det ett minne från det första året som mitt lag spelade och tyvärr detta år dom två första dagarna var just detta väder riktigt dåligt och snabbt vart gräsmattorna förstörda så det spelades handboll utan studs i lervälling och detta påminde mer om ett besök på ett SPA med lerinpackning vilket sägs vara bra för kroppen men vad jag kommer ihåg så kändes inte min kropp så fräsch efter dessa matcher men samtidigt som det är ett dåligt minne så var det samtidigt lite roligt och då kanske främst genom att vi tackade motståndarna efter matchen med armhävningar i leran.

Finalminne

Ett av det bästa minnet och samtidigt så är jag förvånad att jag kommer ihåg något överhuvudtaget från det året var då vi lyckades komma till final med laget och dom saker jag kommer ihåg mest är att i laget hade vi en kille som var ungefär en halv meter längre än dom flesta andra och vår tränare utnyttjade detta i flera matcher då han placerade denna långskånk som linjespelare vilket annars allt som oftast var min position och resten av laget matade in höjdbollar till honom som han allt som oftast tog emot och sköt i mål men han kunde även skjuta och det riktigt hårt och just i denna finalmatch med kanske 10 minuter kvar och vi hade ledning med ett mål så lyckades han skjuta iväg ett riktigt kanonskott som tyvärr prickade mig rakt i huvudet och med stjärnor för mina ögon så vart sjukvårdarna tvungna att hämta mig och resten av matchen tillbringade jag inne i en av sjukstugorna och tydligen vann vi matchen och jag var med på prisutdelningen har jag fått höra i efterhand och medaljen som jag har hemma är det enda beviset jag har på att vi vann då jag tyvärr inte än idag har någon aning om jag fick den på ceremonin efter matchen.

Dötid mellan matcherna

Självklart var det som roligast att spela matcher men allt som oftast på denna typ av turnering så är det lång tid mellan matcherna och denna tid behövdes på något sätt fyllas ut men inte med aktiviteter som tog mer energi från oss och ett av vårt vanligast tidsfördriv var att spela kortspel, fia med knuff  eller andra roliga spel  men detta var innan internet slog igenom stort och idag spenderas en stor del av dötiden på sociala medier som Facebook där många delar med sig av bilder och dylikt från matcherna och om vi inte spelade spel så kunde vi gärna om vädret var bra gå runt och titta på många av alla matcher som spelades och av någon anledning så satt vi då allt som oftast och kollande in tjejmatcher.

För den som inte är från Stockholm som vi och bor på olika skolor i närheten av gubbängsfältet så finns det även andra bra sätt att spendera sin tid på och jag tror att ett besök inne i själva staden och framförallt Gröna Lund är något som är lockande för dom flesta barn och ungdomar då det där finns ett stort antal attraktioner som tillfredsställer dom flesta sinnen.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top