Handboll i Sverige, Beachhandboll

Skriven av on november 30, 2017 in Handboll

Hejsan dags igen för ännu en del i vår serie om handboll i Sverige och i denna del tänker jag skriva om något som inte fanns när jag var liten och växte upp med handboll men som verkar roligt, fartfyllt och det är beachhandboll som på senare år verkar ha blivit mer och mer populärt.

Handboll i Sverige, Beachhandboll

Handboll i Sverige, Beachhandboll

Regler

Beachhandboll kallas också sandboll och liknar självklart handboll förutom att det spelats med några annorlunda regler och på sand och från 2002 finns det gemensamma internationella regler. Spelplanen ska bestå av en rektangel som är 27 meter lång och 12 m bred med två målområden och ett spelområde, underlaget ska vara ett lager av minst 40cm sand med mål som är 2 meter höga och 3 meter breda. Matcherna spelas 2x 10 minuter med en paus på 5 minuter och det lag som vinner en halvlek får en poäng och om inte något av lagen vunnit tillämpas Golden Goal och om lagen vinner varsin halvlek tillämpas Shoot Out. Varje lag består av minst 8 spelare med 4 spelare på planen samtidigt (1 målvakt samt 3 utespelare). Bollen spelas med händerna men istället för att studsa får bollen rullas eller läggas ner maximalt 3 sekunder och det är tillåtet att slängs sig efter bollen även om den ligger i målgården. Vanliga mål räknas som en poäng medan straffmål, mål av målvakt, specialist (spelare som spelar istället för målvakten) och spektakulära mål som snurr eller japan ger 2 poäng.

I Sverige spelas det varje år svenska mästerskapen i beachhandboll samt ett antal olika turneringar som Vintrosa beach handboll cup som spelades första gången redan år 2000 och som vuxit sig starkare med åren samt Åhus Beach cup som spelades första gången 1997 då arrangören fick ringa runt och tjata på lagen för att dom skulle komma till start, det lyckades ganska bra då 75 lag kom till start och det var osäkert om turneringen skulle återkomma men idag 20 år senare har denna turnering blivit ett event inte bara med handboll på programmet då även fotboll samt underhållning med musik och humor har tillkommit.

Åhus Beach cup är idag ett event som varar i mer än en vecka och där mer än 2000 lag deltar med omkring 20 000 spelare och 80 000 besökare och detta event som är mer som en festival lockar varje år spelare och ledare från hela Skandinavien och delar av Europa mycket tack vare kärleken till idrott samt all fantastisk personal som gör ett otroligt jobb och tar hand om alla som kommer till Åhus under festivalen.

Regler

Regler

Personligen kan jag förstå varför detta event har blivit så stort även om jag inte provade på att spela beach handboll som barn eller ungdom kommer jag mycket väl ihåg dom gånger jag med mitt lag åkte iväg på olika cuper i landet som till exempel Järnvägen cup i Hallsberg eller Eken Cup i Stockholm, minnen för hela livet skapades under dom resorna och tanken på Åhus under sommaren låter inte helt fel. Jag tror att denna form av handboll troligtvis kommer bli ännu mer populär dom närmaste åren då det erbjuder snabba matcher i hög fart som passar väl in i dagens rapida samhälle.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top