Gå på handbollsgymnasium

Skriven av on juli 27, 2018 in Handboll

För den som verkligen vill satsa på en karriär som handbollsproffs finns flera olika gymnasier med handbollsinriktning. Om du läser en handbollslinje på gymnasiet så får du den fantastiska möjligheten att kombinera de vanliga studierna med just handboll.

Gå på handbollsgymnasium

Gå på handbollsgymnasium

Det här är såklart perfekt om du drömmer om att bli ett handbollsproffs. Men det ger dig även en trygg framtid. För även om du blir proffs i handboll, så kanske du vill studera vidare eller hitta ett jobb inom en annan yrkesinriktning efter handbollskarriären. Då är det skönt att ha en gymnasieutbildning att falla tillbaka på. På ett handbollsgymnasium får du en utbildning som både hjälper dig att bli en framgångsrik handbollsspelare och som ger dig behörighet att läsa på högskola och universitet senare i livet. Ett riktigt bra alternativ för unga handbollstalanger med andra ord. Därför tänkte jag prata lite mer om just att gå på handbollsgymnasium i den här artikeln!

Några olika handbollsgymnasier

Tre viktiga handbollsgymnasier är Partille Handbollsgymnasium, Malmö Idrottsgymnasium och Alströmer NIU handboll. Båda dessa är certifierade av Svenska Handbollsförbundet att bedriva verksamhet som handbollsgymnasium. Partille Handbollsgymnasium är en del av Partille Gymnasium som bedriver undervisning i samarbete med den framgångsrika handbollsklubben IK Sävehof. Det nära samarbetet med klubben gör att träningen och undervisningen i skolan kan samordnas med den träning som eleverna gör med klubben utanför skoltid. I skolan tränar eleverna såväl fysik som teknik, men även teoretiska aspekter av sporten.

Några olika handbollsgymnasier

Några olika handbollsgymnasier

Att gå på handbollsgymnasium

Vilka är då de främsta fördelarna med att gå på handbollsgymnasium? Det är kanske alltför uppenbart att peka ut fördelen med att du får spela mer handboll. Men det är väl också den absolut främsta fördelen. För du får faktiskt möjligheten att spela handboll på lektionstid. Eftersom du som läser på handbollsgymnasium har valt att satsa på en karriär som handbollsspelare, så är det en stor fördel att du kan lägga lite mindre tid vid skolbänken, och lite mer tid i gymnastiksalen. Gymnasiet ska vara till för att förbereda eleverna för deras framtida liv i samhället. Och eftersom du ska bli handbollsproffs, så är det givetvis bra att du får förbereda dig för detta genom att spela handboll istället för att fördjupa dig inom ämnen som religion eller företagsekonomi.

Men vissa ämnen är viktigare än andra, och det är faktiskt avgörande för din framtid att du läser de ämnen som ger dig behörighet att studera vidare på högskola och universitet. För efter handbollskarriären så kanske du har nya drömmar och vill läsa till en ny karriär. Då ska du ha den möjligheten. Dessutom är mycket av den kunskap som du tillägnar dig i skolan viktig för att du ska fungera i samhället. Du behöver kunna grundläggande matematik för att klara av din framtida ekonomi och du behöver kunna skriva olika sorters texter i olika sammanhang. Dessutom kommer det gynna dig som människa om du får möta en och annan text och läsa svenska böcker. Tro mig, du kommer att ha nytta av även de ämnen som inte handlar om handboll!

Mer än bara spel

Dessutom finns ytterligare en stor fördel med att gå på handbollsgymnasium. Du kommer nämligen få med dig en hel del teori om handboll, kost och idrott i allmänhet. Det handlar alltså inte bara om att spela handboll på lektionstid, utan även om att studera handboll vid skolbänken. Det här är mer värdefullt än vad du kanske tror. När man spelar handboll i ett lag, så ligger det mesta fokus på själva spelet och att träna skott, dribbling, försvarsspel med mera. Ofta hamnar teoretiska delar av sporten i skymundan. Därför är det här en värdefull chans för dig att i lugn och ro lära dig teori som du kan ha stor nytta av ute på planen.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top