Försvar i handboll

Skriven av on april 17, 2018 in Handboll

I en tidigare artikel har jag skrivit om anfall i handboll. Då pratade jag även om att det ju finns två bra metoder för att vinna en handbollsmatch. V

Försvar i handboll

Försvar i handboll

ilken som helst av dessa metoder går lika bra. Den första metoden är: göra fler mål än din motståndare. Den andra metoden är: släpp in färre mål än din motståndare. Skillnaden är förvisso filosofisk, men ändå ganska tydlig. Beroende på vilket sätt du väljer att spela så kan du antingen satsa på att göra många mål, eller satsa på att släppa in så få mål som möjligt. Självklart måste alla lag fokusera på båda sakerna samtidigt, men det finns ändå en poäng med resonemanget. Tidigare har jag som sagt skrivit om anfallsspelet, men i den här artikeln ska jag fokusera på försvarsspelet – så att du kan släppa in färre mål än motståndarlaget.

Försvar mot skyttar

För det första måste ditt lags försvar klara av att försvara målet mot motståndarnas nio‑meterskyttar. Man vinner inga matcher om de får hoppa upp ostört och bomba in skott efter skott. Nej, det gäller att vara snabb på fötterna och beredd i huvudet så att du som försvarare hinner ut för att åtminstone störa eller i bästa fall blockera deras skottförsök. Samtidigt är det viktigt att du tänker på att snabbt falla tillbaka efter att du tagit några steg framåt för att stöta ut mot skytten. Om du fastnar högt upp i banan riskerar du att lämna luckor bakom dig som motståndarna kan utnyttja till att komma till avslut från linjen.

Försvar mot linjespelare

Det är som sagt en risk att du lämnar en lucka när du stöter ut för att blockera skyttarna. Den här luckan måste du omedelbart täcka direkt igen, annars kommer det inte bara bli mål, du kommer också att ha blottat en svaghet i ert försvar. En svaghet som motståndarna antagligen kommer att utnyttja fler gånger. För att skydda mot linjespelarna gäller det också att ständigt vara på tårna. Det kan ofta bli lite av en brottningsmatch inne på linjen, men du måste komma segrande ur den brottningsmatchen (utan att för den sakens skull spela fult). Du måste täcka alla luckor och se till att det inte finns någon yta för motståndarna att spela in bollen på. Dessutom behöver du ständigt täcka av passningslinjen in till linjespelaren genom att befinna dig i vägen mellan linjespelaren och dennes medspelare.

Försvar mot kantspelare

Slutligen gäller det att värja sig mot motståndarnas kantspelare. Om ni fokuserar alltför mycket på motståndarnas skyttar och linjespelare, så riskerar ni att missa kantspelarna. Det kan bli ett ödesdigert misstag. Se till att ni även täcker av kantspelarna. Och om en passning ändå skulle leta sig ut till dem, se då till att snabbt täcka av deras yta uppåt i banan, så att de tvingas hoppa in mot mål och ta avslutet i en dålig vinkel. Då finns en stor chans att målvakten räddar skottet, och hela anfallet är avklarat. Lyckas ni med försvaret på alla dessa tre punkter så kommer ni troligtvis att vinna matchen! Lyckas ni även med anfallsspelet så kommer ni garanterat att vinna matchen.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top