EM i handboll

Skriven av on juni 1, 2018 in Handboll

EM i handboll har en relativt kort historia, men det är också en historia som Sverige har varit en betydande del av.

EM i handboll

EM i handboll

Faktum är faktiskt att Sverige är den nations som leder guld-ligan i EM. Med våra fyra segrar så är vi det land som tagit flest guld hittills. Men efter Sveriges framgångar under 90-talet, vilka länder har då utmärkt sig mest under Europamästerskapen i handboll? I den här artikeln tänkte jag djupdyka ner i de tre årtionden som EM i handboll har spelats. Vi börjar på 90-talet då Sverige faktiskt dominerade, sedan går vi in i 00-talet och därefter det nuvarande 10-talet. Håll i er!

90-talet

Turneringen EM i handboll såg dagens ljus först 1994 då den första turneringen gick av stapeln. Detta först EM vann dessutom Sverige med det landslag som brukar kallas för Bengan Boys. Sedan dessa har turneringen spelats vartannat år, alltså varje jämnt år, till skillnad mot VM som spelas varje udda år. Det gör att stornationerna i Europa har en viktig turnering varje år. Och var fjärde år när även OS arrangeras så har de två. Då infaller alltså OS samma år som EM. Under 90-talet spelades EM i början av sommaren, under slutet av maj och början av juni, men dessa datum ändrades senare just eftersom OS annars låg alltför tätt inpå EM. Under 90-talet var det som sagt Sverige som dominerade, och förutom segern 1994 så vann vi även finalen mot Spanien 1998.

00-talet

Även när vi kliver in i 00-talet så är det Sverige som står i centrum i EM-sammanhang. Den första turneringen spelades år 2000 och var den första handbollsturneringen på det nya årtusendet. Här tog Sverige sitt tredje guld genom att besegra Ryssland i finalen. Två år senare hölls EM här hemma i Sverige och Bengan Boys passade på att de ytterligare ett guld genom att slå Tyskland i den sista matchen. Den här matchen blev även den sista matchen på den svenska storhetstiden. Segern mot Tyskland bärgade förvisso Sveriges fjärde EM-guld, men den markerade också slutet på en era. Sedan dess har det svenska herrlandslaget inte lyckats ta hem några nya guldmedaljer. Istället blev resten av 00-talet splittrat och sex olika nationer lyckades ta sig till final under de tre följande mästerskapen. Segrande ur finalerna gick dock Tyskland, Frankrike och Danmark.

00-talet

00-talet

10-tal

Inte heller på 10-talet går det att riktigt hitta någon nation som utmärkt sig så som Sverige gjorde på 90-talet, även om såväl Danmark, Frankrike och Spanien alla spelat flera finaler. Men Frankrike har ändå lyckats vinna alla sina finaler. Och räknar man samman de senaste åren så har Frankrike flest guld med turneringsseger både 2006, 2010 och 2014. Men även Tyskland har utöver vinsten 2004 även vunnit guld 2016, och Danmark plockade hem segern både 2008 och 2012 efter att ha slagit Kroatien och Serbien i finalmatcherna. 2018 vann Spanien sitt första guld i turneringen efter att ha slagit Sverige (vår första EM-final på 16 år). Sedan det där svenska guldet 2002 har det alltså varit flera stora nationer som har tävlat om att utmärka sig, men det går inte nog att påstå att någon utav dem har lyckats så som Sverige gjorde under vår senaste storhetstid. Nästa EM 2020 kommat arrangeras av tre länder, däribland Sverige.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top