Domare i handboll

Skriven av on maj 25, 2018 in Handboll

Varje handbollsmatch kräver även domare. Vem skulle annars se till så att alla regler upprätthålls och att spelet rullar på som det ska?

Domare i handboll

Domare i handboll

Men även om rollen som domare är extremt viktig, så får domare ofta utstå en hel del klagomål. Det är definitivt inte ett enkelt jobb att vara domare, men det är ändå ett uppdrag som många tycker är både roligt och spännande. Och om du lyckas bli en bra domare så kan du få väldigt mycket respekt och uppskattning. I den här artikeln ska vi därför prata lite mer om hur man blir en bra domare

Kunskap om reglerna i handboll

En bra handbollsdomare kan brytas ned i tre avgörande egenskaper. För att bli en riktigt bra domare i handboll så behöver du besitta samtliga av dessa egenskaper. För det första så behöver du givetvis kunna reglerna i handboll. Det ligger därför en hel del sen nätter med näsan i regelboken bakom varje duktig domare. Och det räcker inte bara med att kunna reglerna – de ska sitta i ryggmärgen så att du aldrig behöver fundera innan du blåser av. Avblåsningen ska komma automatiskt. Men när du är säker på reglerna och kan vara bestämd och trygg med dina avblåsningar, så kommer även din trygghet sprida sig till spelarna som i sin tur kommer att acceptera dina beslut på planen.

Kunskap om reglerna i handboll

Kunskap om reglerna i handboll

En god fysik

Nästa egenskap handlar om att du faktiskt behöver vara ganska vältränad om du ska bli en framgångsrik handbollsdomare. Nu menar jag naturligtvis inte att du ska dra till gymmet och bygga massa muskler, men en god kondition är faktiskt nödvändigt, så ge dig gärna ut i löpspåret och kör intervallträning några gånger i veckan. När du arbetar på planen så kommer du nämligen vara tvungen att springa en hel del, och om du blir trött eller andfådd så finns en risk att din uppmärksamhet drabbas. Kanske sviker koncentrationen och du missar viktiga detaljer och avblåsningar som avgör matchens utgång. Därför behöver din kondition vara på topp.

Ett stabilt psyke

Siste men inte minst så behöver du ett riktigt starkt psyke. Handboll är i och för sig inte lika krävande som större sporter, så som fotboll, men även i handboll kommer du att bli utsatt för en hel del press från supportrar och fans. Som domare i handboll behöver du därför klara av fyllda läktare som buar för att försöka påverka dina beslut som domare. Och det är såklart inte helt enkelt. Ofta när man tittar på sport känns det som om hemmalaget har en liten fördel och att domarna favoriserar dem litegrann. Antagligen finns det en viss sanning bakom detta. Det är ju inte så konstigt att domaren bli påverkad av hemmapubliken som hejar fram sitt lag. Även domaren är människa och kan bli påverkad av alla de människor som sitter på läktarna. Men om du vill bli domare, så bör du vara en sådan person som inte påverkas alltför mycket av andra. Dessutom bör du öva på att endast fokusera på spelet och att tänka bort alla gapande fans. Men om du uppfyller alla de här tre egenskaperna, så kommer du att bli en riktigt bra domare i handboll!

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top