Bengan Boys

Skriven av on maj 30, 2018 in Handboll

I den här artikeln ska jag skriva lite mer om Sveriges andra storhetsperiod i handboll. Det var det landslag som leddes av Bengt ”Bengan” Johansson från slutet av 1980-talet fram till början av 2000-talet som förde Sverige till enorma framgångar internationellt.

Bengan Boys

Bengan Boys

Och smeknamnet ”Bengan Boys” fick naturligtvis det här landslaget av den legendariske tränaren. Jag har redan skrivit om några av de spelare som förgyllde den här generationen inom svensk handboll, och jag kommer säkert skriva om fler, med nu ska det handla om Bengan Boys som ett lag och spelarna gemensamma prestationer.

Bengan Boys slår igenom

Den framgångssaga som Bengan Boys skulle komma att bli hade egentligen redan inletts av den tidigare förbundskaptenen Roger Carlsson, som lämnade efter sig ett stabilt lag när han slutade 1988 och lämnade över uppdraget som förbundskapten för det svenska handbollslandslaget till Bengt Johansson. Dock hade Roger Carlssons lag endast lyckats bli femma i OS 1988. Men Bengan plockade upp pusslet och lade dit de sista pusselbitarna. Det ledde till att Sverige tog ett sensationellt VM-guld 1990 efter att ha slagit stornationen Sovjetunionen i finalen. Resultatet i matchen kunde till sist skrivas till hela 27–23 till de blågula hjältarna. Därmed kom den första stora framgången i det som skulle bli Sveriges andra storhetstid i handboll.

Bengan Boys slår igenom

Bengan Boys slår igenom

Framgångar för Bengan Boys

Efter det där första VM-guldet skulle framgångarna bara fortsätta. Bengan hade lyckats sätta samman ett lag med spelare som fungerade tillsammans. De blev en maskin som körde över det mesta motståndet. Bengan Johansson hade tillgång till världsstjärnor och han fick dem att spela som ett lag. Dessutom skapade han många smarta taktiker och strategier, med både ett tight försvarsspel och ett sylvasst anfallsspel. Därför är det kanske inte så konstigt att Sverige tog hela 13 mästerskapsmedaljer mellan 1990 och 2002 – alltså mer än en medalj om året i snitt. Faktum är att det enda mästerskapet som Bengan Boys misslyckades med att ta medalj på under alla dessa år var EM i Spanien 1996 då man förlorade bronsmatchen och slutade fyra. I de Olympiska Spelen blev det tre raka silvermedaljer. I EM blev det (förutom 1996) idel guldmedaljer, totalt fyra stycken 1994, 1998, 2000 och 2002. Och i VM lyckades Bengan Boys ta samtliga valörer på medaljen – två av varje faktiskt. Totalt blev det alltså två guld, två silver och två brons. Men tyvärr föll landslaget efter det sista EM-guldet 2002. I följande VM slutade man först på en trettondeplats och i EM 2004 kom man sjua. Då valde Bengan att tacka för dig och lämna över landslaget till Ingemar Linnéll. Tyvärr har Sverige ännu inte lyckats återhämta sig och ta sig tillbaka till världstoppen.

Viktiga spelare och strategi

I Bengan Boys fanns flera enastående handbollsspelare och alla förtjänar stora hyllningar. Några av de mest utmärkande var bland annat Peter Gentzel, Stefan Löfgren, Staffan Olsson, Magnus Wislander och Ljubomir Vranjes. Med sådana spelare är det egentligen inte så konstigt att det gick bra för Sverige. Men det var inte bara spelarnas förtjänst. Även Bengan hade en stor roll genom sitt sätt att organisera spelarna och för sina taktiker. Bengan introducerade bland annat det som skulle komma att kallas för gurkburk.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top