Bättre skott

Skriven av on juli 30, 2018 in Handboll

Ja, vill du bli en riktigt grym handbollsspelare så finns det många olika moment som du behöver behärska. Du behöver kunna försvara, dribbla, passa och finta. Men framför allt behöver du ha ett bra skott.

Bättre skott

Bättre skott

Om du vill bli en toppspelare så behöver ditt skott vara ett farligt vapen som motståndarna fruktar. Du ska kunna avlossa det snabbt, hårt och med dödlig precision. Har du det så kommer du inte ens behöva skjuta. Motståndarnas försök att täcka dig kommer att öppna luckor i försvaret åt andra som kan göra mål. Att ha ett bra skott har alltså en dubbel effekt. Därför ska jag prata lite mer om vad ett bra skott är och hur du övar upp ditt skott.

Kraft

Den kanske viktigaste egenskapen hos ett skott som ofta hamnar i nätet bakom målvakten är kraft. Ett farligt skott måste vara hårt. Ju hårdare skott, desto snabbare flyger bollen genom luften. Det innebär samtidigt att målvakten får mindre tid på sig att reagera och förflytta sig, och alltså mindre tid på sig att rädda skottet. Om du skjuter tillräckligt hårt så hinner inte målvakten med. Bollen är bara inne i målet helt plötsligt.

Får att öva upp ett riktigt hårt skott krävs både teknik och styrka. Grunden för ett hårt skott sitter i tekniken: du behöver hitta den rätta svingen och knycket för att få iväg bollen med en riktig kraft. Hittar du tekniken så behöver du inte vara så värst stark för att få på ett rejält skott. Men för att vässa till skottet ytterligare är det bra att även träna upp styrkan. Lägg gärna till lite extra styrketräning av armar och axlar får att bli mer explosiv i skottrörelsen. Träna dessutom gärna upp styrkan i bålen. Det kommer ge dig bättre balans och därmed ge dig en bättre grund för skottet.

Kraft

Kraft

Precision

Men att bara skjuta hårt räcker oftast inte. Då kommer du ofta skjuta rätt på målvakten eller strax utanför. Du behöver därför även öva upp din precision. Ibland kan det räcka med endast god precision. Det gäller bara att hitta en lucka hos målvakten och sedan stoppa bollen där! Vissa delar av målet är svårare än andra för en målvakt att försvara. Om du känner till dessa, och dessutom klarar att prickskjuta mot dess områden, så kommer du kunna göra en hel del mål. Om du dessutom kan prickskjuta med kraft så kommer du göra ännu fler mål. I handboll resulterar de flesta skott som är hårda och välplacerade med mål.

Ett osynligt skott

Att skjut hårt handlar som tidigare nämnt om att minska den tid som målvakten har på sig att reagera och förflytta sig för att rädda skotten. Men det finns ett till sätt som fungerar bra för att minska målvaktens chans att hinna reagera. Man kan nämligen öva upp ett ”osynligt” skott. Många skyttar signalerar lång väg att de tänker skjuta. Då får målvakten god tid på sig att förbereda sig för skottet. Men om du kan avlossa skottet utan förvarning så minskar det möjligheten för målvakten att vara beredd. Det tar då längre tid för målvakten att hinna reagera på skottet. Om du har ett osynligt skott, som dessutom är hårt och välplacerat, så kommer du att göra många, många mål i din handbollskarriär.

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top