Anfall i handboll

Skriven av on april 10, 2018 in Handboll

I handboll handlar det ändå till sist om vilket lag som gör flest mål. Fler mål än motståndarlaget och du vinner matchen.

Anfall i handboll

Anfall i handboll

Svårare än så är det egentligen inte. Och det finns två sätt som fungerar för att hamna överst i denna ekvation. Antingen ser man till att göra fler mål än motståndaren, eller så ser man till att släppa in färre. Det hela beror på hur man ser på saken. För att vinna en match krävs dels ett anfallsspel som lyckas göra mål, dels ett försvarsspel som lyckas hindra motståndarna från att göra detsamma. I en senare artikel kommer jag även att gå igenom hur du och ditt lag kan vässa till försvarsspelet, men här nedan ska det handla om anfallsspel!

Skott utifrån

Ett viktigt vapen i anfallsspelet är skott utifrån. Det är bra om ditt lag har åtminstone två bra skyttar som klarar av att klämma iväg de där riktigt hårda skotten över försvararnas mur. Med stabila nio-metersskyttar kan ni göra ganska enkla mål utan att bli för trötta. Men för att skarpskyttarna ska få bra lägen att skjuta så krävs att även resten av laget hjälper till.

Linjespelarna behöver arbeta hårt och ständigt vara ett hot, så att försvararna tvingas tillbaka mot linjen till målområdet. Om linjespelarna inte klarar av sitt arbete så kan motståndarna enkelt komma ut och täcka skotten. Även kantspelarna behöver komma ner i banan för att dra isär motståndarnas försvarslinje. Sammanfattningsvis kan man säga att hela laget måste vara rörliga och hota backlinjen från sina respektive positioner för att på så vis öppna möjligheten för nio-meterskyttarna att ta kvalificerade avslut. Det går alltså inte bara att bli stillastående och hoppas på att skyttarna ska vinna matchen åt en.

Skott utifrån

Skott utifrån

Inspel

Ett annat riktigt bra anfallsvapen är linjespelarna. Avsluten från 6 meter slutar ofta med att bollen hamnar i nätet bakom målvakten, och därför är det en bra idé att spela in bollen till linjespelarna så ofta tillfälle ges. Linjespelaren måste arbete stenhårt och hela tiden röra sig för att försöka frigöra en lucka för medspelarna att spela in bollen på.

Men även här gäller det att hela laget rör sig. Linjespelarna är nämligen ganska enkla att täcka av för motståndarnas försvarare, men om nio‑meterskytten precis har skjutit två mål så kanske försvaret är extra fokuserade på ytterligare ett sådant avslut. Då kanske det öppnas en lucka i försvarslinjen där det går att peta in bollen. Med ett varierat anfallsspel så vet inte försvararna vad som ska hända och de får det betydligt jobbigare att försvara sig.

Friställa kantspelare

Om både skyttarna och linjespelarna gör mål och skapar problem för motståndarnas försvar, så kommer det antagligen även att öppnas luckor på kanterna när motståndarna försöker att täta till försvaret i mitten. Då gäller det att ha vassa kantspelare som klarar av att ta vara på en sådan möjlighet. När de väl blir får en lucka och blir fria på kanterna, så måste de våga bryta in och ta avslut – och göra mål. Man behöver bra spelare på kanterna som klarar att göra mål ur snäv vinkel. Om målvakterna räddar de här skotten så kan det ge trygghet åt försvarat och de kanske vågar släppa kanterna för att fokusera på mitten. Då riskerar hela anfallsspelet att låsa sig. Men om kantspelarna börjar göra mål, samtidigt som linjespelarna och skyttarna också gör det, då kommer motståndarnas försvar snabbt att falla samman

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Subscribe via RSS Feed

Comments are closed.

Top